FEM NOMINERTE: ...og Alexander Kristoff (til høyre). Johan Kaggestad reagerer sterkt på at syklisten ikke kan bli årets mannlige utøver. Ståle Sandbech, Jørgen Graabak, Kjetil Jansrud, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen er de som kan vinne prisen under Idrettsgallaen.
FEM NOMINERTE: ...og Alexander Kristoff (til høyre). Johan Kaggestad reagerer sterkt på at syklisten ikke kan bli årets mannlige utøver. Ståle Sandbech, Jørgen Graabak, Kjetil Jansrud, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen er de som kan vinne prisen under Idrettsgallaen.

Kaggestad: – Det er hårreisende at Kristoff ikke er nominert

– Han er forbigått fordi vi er fryktelig opptatt av egne idretter, som stort sett er perifere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble nominasjonene til Idrettsgallaen, som går av stabelen 10. januar, offentliggjort. I kategorien årets mannlige utøver er Ole Einar Bjørndalen (skiskyting), Jørgen Graabak (kombinert), Kjetil Jansrud (alpint), Ståle Sandbech (snowboard) og Emil Hegle Svendsen (skiskyting) nominert.

Du finner listen med alle nominasjonene under!

– Hårreisende

Johan Kaggestad reagerer sterkt på Alexander Kristoffs fravær på nominasjonslisten.

– Det er oppsiktsvekkende at de ikke har forstått posisjonen til Kristoff. Han er forbigått fordi vi er fryktelig opptatt av egne idretter, som stort sett er perifere. Det er et stort fokus på olympiske idretter, sier han.

– Jeg leser de store internasjonale sportsavisene, og den nordmannen som har vært mest omtalt i år er Kristoff. Dog ble Ole Einar Bjørndalen nummer tre hos L'Équipe, men det har med alderen og comebacket å gjøre. Det er hårreisende at Alexander Kristoff ikke er nominert, fortsetter Kaggestad. 

Kristoff er kun nominert i kategorien årets navn. Der er det 12 nominerte, og det er folket som stemmer på de nominerte.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har vært juryleder, og med seg i juryen har han hatt Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad.

– Jeg kan forsikre om at juryarbeidet er grundig gjennomført. Selv om ikke alle vil være enige i de nominerte og vinneren av den enkelte kategori, står vi til slutt igjen med en rekke av vinnere som det ikke er tvil om er både dyktige og verdige prisene, sier Øvrebø i en pressemelding.

– Mye større enn vinteridrettene

Da Norske Sportsjournalisters forbund kåret årets idrettsnavn gikk Ole Einar Bjørndalen til topps. Nummer to på listen var Alexander Kristoff.

Men alle de som kjemper om å bli årets mannlige utøver under Idrettsgallaen tok medaljer i Sotsji-OL, og Kristoffs uteblivelse gjør at Johan Kaggestad stiller spørsmål ved juryens kompetanse.

– Resultatene til Kristoff er store i en vesentlig idrett, en idrett som er mye større enn vinteridrettene. Da han vant Milano-Sanremo ble han den første nordmannen til å vinne en av de fem monumentklassiskerne, han vant to Tour de France-etapper og Vattenfall Cyclassics i Hamburg. Han har et usedvanlig bra navn i sporten. Det er en helt klar forbigåelse, men det kan også være mangel på kompetanse. Det er tydelig at de olympiske leker teller usedvanlig mye, sier Kaggestad.

– Ingen trener har lykkes så bra

Han er heller ikke imponert over at Kristoffs stefar og trener Stein Ørn ikke er nominert til årets trener.

– Stein Ørn har også hatt en finger med i spillet i utvklingen til U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm, og nivået i U23-klassen er minst på høyde med det beste du finner i vinteridrettene. Han er treneren til Kristoff, sentral i Team Øster Hus-Ridley og jobber med Bystrøm. Det er en klar forbigåelse. Ingen trener innen utholdenhetsidrett har lykkes så bra, sier Kaggestad.

De som kan bli årets trener er Morten Eklund (svømming), Kristian Hammer (kombinert), Thorir Hergeirsson (håndball), Anne Grethe Jeppesen (skyting) og Håvard Tjørhom (alpint).

Hvem mener du burde vært nominert? Ta debatten i kommentarfeltet!