Stormen har nådd land på sør- og vestlandet. Dette bildet er fra Karmøy i Rogaland. FOTO: Tor Johannessen / 02255@tv2.no
Stormen har nådd land på sør- og vestlandet. Dette bildet er fra Karmøy i Rogaland. FOTO: Tor Johannessen / 02255@tv2.no

Kraftig uvær i store deler av landet

Flere veier og fergestrekninger er stengt som følge av dårlig vær. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sterk kuling til liten storm nådde sørlandskysten og Stad fredag ettermiddag. 

Kraftige vindkast og store nedbørmengder er på vei inn over sørlandskysten. Det er ventet kraftig uvær også på vestlandet og på fjellet fredag. Denne vinden er ventet å vare ut dagen. 

SEND INN BILDER AV UVÆRET TIL 02255@TV2.NO / #2vær

Både i Vest- og Aust- Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold spår meteorologene kraftige vindkast med opptil 25 meter i sekundet.

Krevende forhold

– Det kommer til å blåse godt. Vi snakker om kuling, og kanskje storm. Det kan nok bli vanskelig å bevege seg over fjellet i dag, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen.

Lavtrykket som ekspertene trodde skulle føre til full storm i store deler av Sør-Norge beveger seg raskere enn antatt. Konsekvensene i Norge blir derfor mindre enn fryktet, men fortsatt kan det bli krevende forhold i store områder utover dagen. 

– Det ser fortsatt ut til å bli sterk vind fra kuling til storm på sørlandskysten. Det er dessuten snakk om kraftige byger på vestlandet, og spesielt i forbindelse med disse bygene så vil det nok også komme kraftige vindkast. 

Flere fjelloverganger er stengt som følge av det dårlige været.

– Folk må sjekke før de begynner å kjøre på fjellovergangene. Det vil bli dårligere vær i fjellet i løpet av dagen og kvelden så de som ikke trenger å reise bør bli hjemme, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Heidi Rasmussen til TV 2.

Også flere fergestrekninger er stengt. Danskebåtene er kansellert både fra Kristiansand og Stavanger. Se rapport fra Risavika havn i Stavanger:

Nytt uvær på vei

Uværet fortsetter ut dagen, og allerede i kveld spår meteorologene at nye lavtrykk kommer inn over landet. 

– Vi ser at det er et nytt lavtrykk som kommer inn mot vestlandskysten i kveld. Dette ser ut til å kunne gi mer storm på kysten og på fjellet. Dette er et kraftig uvær, men det går over i løpet av tre til fire timer natt til lørdag, sier meteorolog Frode Håvik Korneilussen. 

Betydelig snøskredfare

Mildt vær og mye regn fører samtidig til snøskredfare flere steder i landet. Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) varsler om at en rekke områder har betydelig snøskredfare (se egen boks).

– Vestlandet får helt klart en krevende situasjon i helga. Lavtrykkene ute i havet gir mye bygenedbør. I kombinasjon med sterk vind betyr dette betydelig snøskredfare, sier skredvarsler Ragnar Ekker i NVE til TV 2.

Ekker advarer folk mot å ta for lett på risikoen i fjellet.  

– De som ikke er kjent med snødekket bør holde seg unna skredfarlig terreng, sier han.

KOLONNEKJØRING: Kolonnekø ved Hemsedal. Foto: 02255-tipser
KOLONNEKJØRING: Kolonnekø ved Hemsedal. Foto: 02255-tipser