Louis Van Gaal er mannen man bør holde et særlig godt øye med når overgangsmarkedet igjen er åpent. Foto: Scanpix.
Louis Van Gaal er mannen man bør holde et særlig godt øye med når overgangsmarkedet igjen er åpent. Foto: Scanpix.

– Hvis det smeller i januarvinduet, så kommer det fra United

Tor-Kristian Karlsen spår spennende uker for alle som holder med Manchester United. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slutten på 2014 og starten på 2015 innebærer at europeiske toppklubber igjen kan kjøpe spillere. 

Tor-Kristian Karlsen har beskjedne forventninger til overgangsvinduet som helhet, men han mistenker at det kan komme noe stort fra den røde delen av Manchester.

– Hvis det smeller i januarvinduet, så tror jeg det kommer det fra United, sier han når TV 2 ber han komme med en spådom for måneden vi har i vente.

United i første rekke

Tor-Kristian Karlsen kjenner det internasjonale overgangsmarkedet bedre enn de fleste. Etter mange år som speider og sportssjef, jobber han nå som selvstendig konsulent i det samme markedet.

– Jeg er spent på Manchester United. De har lenge hevdet å ha ubegrenset med ressurser når de først finner de rette spillerne. Det så vi også i august. Av topplagene er det her jeg forventer mest.

Det største problemområdet for Louis van Gaal synes å være forsvaret. 

– Jeg tror de vil gå etter en midtstopper eller en midtbanespiller, kanskje en høyre kantspiller. De må komme blant topp fire og nå er de også i bedre posisjon til å handle enn i sommer, ettersom de har los på Champions League. Videre fremstår klubben mer «velstelt» nå med optimismen van Gaal har skapt. Det kan være spennende uker i vente for United, spår Karlsen.

Arsenal i andre rekke

Arsène Wenger har samme problem som Louis van Gaal – Arsenal trenger midtstoppere, men gjerne også forsterkninger på sentral midtbane.

– Wenger er vanskelig å forstå seg på. Jeg synes han gjør mye uventet i overgangsmarkedet. Alexis Sánchez var et fantastisk kupp og det fortjener de honnør for. Samtidig er det en del mangler som ikke blir adressert. Jeg savner kanskje en typisk ballvinner på midtbanen deres.

Det er likevel midtforsvaret som gir Karlsen mest å stusse over.

– Mertesacker har fått mye kritikk i høst og han lider kanskje av VM-sykdommen som halve Dortmund tilsynelatende har fått. Jeg tror han blir bedre med Koscielny tilbake, men Arsenal har brukt Chambers, Debuchy og Monreal som stoppere. Det sier jo alt om at de har behov for en ny midtstopper.

Karlsen mener at Wenger kan finne rett mann i noen få kilometer fra Emirates.

– Det er vanskelig å si hva han ser for seg på midtstopperplass. Det kan komme en ikke-overbevisende franskmann eller en skikkelig stor fisk, men jeg mener at Winston Reid burde vært noe for Arsenal. Han er bare 26 år, har flere sesonger bak seg i Premier League og er på vei ut av kontrakt. Videre er han veldig, veldig rask. Det blir spennende å se. Etter United mistenker jeg at Arsenal kan være mest aktuelle til å komme på banen.

Forventer mindre fra Liverpool

Etter en tung høstsesong er det mange som håper at Liverpool skal gjøre store forsterkninger i januar. Tor-Kristian Karlsen har vanskelig for å se at det vil skje.

– Overgangskomitéen og de andre som er involvert i overganger har fått mye kritikk for signeringene de gjorde i sommer. Jeg tror nesten eierne er inne i en evalueringsfase hvor det kanskje er lite sannsynlig at de samme menneskene vil få allverdens med ressurser til disposisjon.

Det trenger ikke nødvendigvis være en dårlig løsning heller, mener Karlsen.

– Etter kjøpene som ble gjort i sommer, synes jeg forsåvidt det er mer fornuftig å spille disse inn i laget. Jeg tror heller ikke de er i posisjon til å gjøre store kjøp nå som Champions League-kvalifisering til neste år henger i en noe tynn tråd.

Dersom Liverpool slår til på overgangsmarkedet, tror Karlsen at keeper og spiss er posisjon som vil bli prioritert høyest.

– Det ryktes at Origi kommer tilbake fra lån, og det ville jo vært veldig spennende å følge ham. Han er en svært spennende spiller, men om det er en spiller som kan skyte de opp på fjerdeplass nå, det har jeg mine tvil til. Andre navn man bør holde et øye med er Bony og Berahino. 

Kan bli hektisk i bunnen

Karlsen tror Chelsea vil forholde seg rolige i januarvinduet. Han tror heller ikke at Manchester City vil gjøre store grep, selv om han heller ikke vil bli overrasket.

I bunnen av tabellen forventer han derimot til dels stor aktivitet.

– Jeg tror det kommer til å skje mer i bunnen av tabellen enn i toppen. Crystal Palace og West Bromwich har byttet managere, og det vil sannsynligvis bety at de skal handle litt. Det er tett der nede og da er januar den siste sjansen til å påvirke resultatene med kjøp.

Og hvis noen klubber først begynner å bruke penger, så kan resten følge på.

– Hull og Leicester har penger, men er avhengige av å beholde Premier League-plassen. Hvis de andre klubbene forsterker, så tror jeg også disse kan komme til å følge etter. Det er jo samtidig også et mye enklere marked for svakere lag. Disse lagene har et mye bredere tilfang av spillere de kan signere.