Flom-Knut (49) er en av Ernas helter

Knut Granheim mistet huset sitt i flommen i Odda. Nå blir han hyllet av statsministeren i nyttårstalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Granheim fra Odda organiserte evakueringen av flomrammede i Odda, samtidig som hans eget hus forsvant i de enorme vannmassene.

Han er en av hverdagsheltene statsminister Erna Solberg fortalte om i nyttårstalen sin. 

– Å gi av seg selv til andre er en kraft i oss alle. Det gjør oss til hele mennesker, sa Solberg i nyttårstalen. Hun ber oss alle gjøre en forskjell for andre i 2015 og hyllet hverdagshelter fra hele landet i talen 1.nyttårsdag. 

Se hele nyttårstalen her!

Hverdagshelter

Blant dem som ble nevnt var legen Silje Lehne Michaelsen, som ble smittet av ebola på jobb for Leger uten Grenser i Vest-Afrika. Fredrik Dyb Alnes, elev med dysleksi fra Godøya i Giske kommune. Heidi som ruset seg fra 14-års alder, ble rusfri for 6 år siden, og som nå hjelper andre rusmisbrukre og 
Katrine Olsen Gillerdalen, moren til Odin som tok sitt liv etter langvarig mobbing.

Mistet alt

Knut Granheim og familien mistet alt de eide da hjemmet deres ble tatt av flommen på Vestlandet sent i høst. De bor fortsatt i en midlertidig kommunal bustad i Odda. Som leder av Sivilforsvaret i Odda var han helt sentral i arbeidet med å få evakuert folk vekk frå vannmassene.

– Det var jo en merkelig følelse, en sånn tomhet når alt forsvant. Jeg husker jo spesielt at det var litt rart å reise ned på hotellet og ta navneopprop for de vi hadde evakuert, når jeg samtidig visste at alt mitt eget var vekk, sier Granheim i dag.

Vil dele oppmerksomheten

Solberg møtte familien Granheim bare dager etter flommen, da hun besøkte de flomrammede områdene. Granheim forteller at det aller verste ved det som skjedde var å miste et hjem. Et hjem familien har brukt år på å bygge opp. Han vil helst dele oppmerksomheten fra statsministeren med andre som hjalp til de flommen rammet.

– Jeg tror jeg vil dra med meg hele gjengen i Sivilforsvaret. Det er ikke bare meg, det er mange som har vært med og gjort en stor jobb, sier han.