Denne klassikeren tok helt av

Martin kjøpte den allerede som 13-åring.

En god, gammel Granada ble mest lest av alle "Bilen min"-sakene på broom.no i 2014. Dermed får vi igjen bevist at folkelige klassikere er noe vi nordmenn elsker. Foto: Privat.
En god, gammel Granada ble mest lest av alle "Bilen min"-sakene på broom.no i 2014. Dermed får vi igjen bevist at folkelige klassikere er noe vi nordmenn elsker. Foto: Privat.

Den norske bilparken inneholder utrolige mange godbiter. Noen av dem får vi jevnt og trutt møte i spalten "Bilen min" her på broom.no. 

Her presenterer Broom-leserne sine egne biler. I året som snart ligger bak oss, har vi fått møte over 100 leserbiler. Spennet er enormt - alt fra gamle og trofaste slitere - til rådyre superbiler.

Rett i folkesjelen

Suverent mest lest av alle disse artiklene har denne vært: Saken på Martin (17) og hans lekre Ford Granada. Og mens eieren er ung, er bilen blitt godt voksen. Den er nemlig en 1974-modell. 

På denne tiden solgte Ford Granada som bare det, på samme måte som Opel også solgte store mengder av sine Rekorder og Commodorer. De hadde det til felles at de var tradisjonelt bygget, gjerne lånte litt «pondus» og designelementer fra sine konsernsøstre og -brødre over i USA, og dermed gikk rett i den norske folkesjelen som biler det var lett å leve med, og lett å bli glad i.

Gjort mye med bilen

Granada skaper gode følelser fremdeles, slik den har gjort hele tiden. Dermed ble modellen også tidlig et eget miljø og en egen klubb av hengivne entusiaster til del. En klubb der vi tipper at en del av de eldre medlemmene - de som kanskje selv kjøpte Granada som nybil en gang i tiden - var litt spente på hva som skulle skje når de begynte å bli voksne.

Martin har hatt sin Granada i fire år:  Og han har rukket å gjøre en god del, mens han selv venter på å få førerkort: 

- Jeg har bygget stereo, byttet til nyere seter foran med nakkestøtter, og satt inn lett sotede ruter. Dessuten har jeg satt på nye felger og bakrutesjalusi, forteller Martin.

Klikk her for å lese hele saken om Martin og Granadaen:

Ekstra pynt

Fra gammel Granada, skal vi til noe langt nyere i saken som var mest lest i kategorien "Bilen min" i 2014.

Her får vi møte Line (19) som har falt pladask for en Hyundai Coupe. Det er i seg selv en ganske sjelden bil, med et design som absolutt tåler litt ekstra pynt. Og det har dette eksemplaret fått. 

BMW-fan

Dette forteller Line om seg selv - og bilen: 

- Jeg kommer fra Dokka, men bor nå på Gjøvik og studerer sykepleie, på andre året. Fredagskveldene blir brukt til å råne med gode venner, ingen fredag uten. Jeg er en bilentusiast som elsker fart og spenning.

- Sommerens høydepunkt er helt klart Rudskogen. Liker best tyske biler, og aller best BMW, så da jeg endte opp med en Hyundai overrasket jeg også meg selv.

Skal bli lavere

- Jeg har plastidippet tak og panser svart, satt på vinge, nye felger og spesialsotede frontlykter. Bilen har fått navnet Ruth, og har fått navnet skrevet bak med bokstaver i krom.  Jeg er fornøyd med utseendet så langt, og jobber fremdeles med det. Den er spesiell av utseende, og helt unik – det er babyen min.

- Nå videre skal den få senkesett, jeg skal sote lyktene bak, fullføre faceliften med ny støtfanger og lakkere den opp igjen, forteller Line.

Klikk her for å lese hele saken på Line og Hyundaien hennes:

Mye oppmerksomhet

Det handler om sporty coupe også i den tredje mest leste "Bilen min"- saken på broom.no i 2014.

Nå skal vi til Japan og en bil som virkelig vekker oppsikt, og ikke bare blant bilentusiastene. Dette er nemlig ekstreme saker, og det vet man meget godt både hos politiet og Statens Vegvesen også.

Dermed opplever nok mange av eierne det samme som eieren av denne bilen: At man får mye oppmerksomhet, men ikke alltid fra ønsket hold. Så lenge man holder seg til lover og regeler er det dog ikke noe å frykte.

Mange oppgraderinger

Mikael Berntsen (23) bor i Troms og er utdannet innenfor grafisk design og media. Han har jobbet mye med foliering av biler. Bilen hans er en Nissan 200 SX s13, 1993-modell. Dette har han gjort med den:

- Jeg har bygget om diverse i understell, blant annet nye armer for å få mer camber i hekk, sveiset rust, montert Rocketbunny ducktail og Rota Boost hjul, som er bestilt etter egne krav for å få perfekt flush. Har også foliert og laget alt av dekaler på bilen selv. Mye oppgraderinger i motoren.

- Det har blitt noen timer på verkstedet, og det er selvsagt gjort mange oppgraderinger som ikke synes. 

Klikk her for å lese hele saken på Mikael og bilen hans: