FERDIG: Australia får ikke møte Manuel Strlek og Kroatia med det første. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
FERDIG: Australia får ikke møte Manuel Strlek og Kroatia med det første. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

VM er blitt en invitasjonsturnering

IHF har gjort det mulig for seg selv å kaste ut og hente inn de lagene de vil i VM.

«Velkommen til «Hassan Moustafa Invitational», turneringen du tidligere kjente som VM i håndball. Du trenger ikke være sportslig kvalifisert, bare du markedsmessig er viktig nok. Da finner vi en plass til deg. Mulig vi må kaste ut et lag som har kvalifisert seg, men vi finner nok en grunn til å hive dem ut.»

Slik kunne invitasjonen til håndball-VM sett ut. For det er sånn det er blitt.

I sommer vedtok Det internasjonale håndballforbundet (IHF) å gjøre en endring i regelverket for deltakelse i VM.

Der ga de seg selv en mulighet til å kaste ut lag som de mener sportslig ikke innfrir de kravene som skal til for å delta i VM.

Umiddelbart etter regelendringen fikk Australia beskjed om at de mistet plassen i VM i Qatar, som arrangeres på nyåret.

Plassen ble gitt til verdens største håndballnasjon Tyskland, ikke Island som var Europas førstereserve til mesterskapet.

Selvsagt var det veldig beleilig for dem at denne regelen ble endret på ettersom IHF ligger i rettssak med bundesligaklubbene - som krever rett til å nekte spillerne sine å spille VM fordi IHF ikke vil dekke lønnsutgifter og forsikring under mesterskapet.

Klubbene vant i første rettsinstans, og et VM uten Tyskland ville gjort det tøft for IHF å få en slagkraftig mesterskap - selv om ankesaken ikke er kommet opp ennå.

Men IHF hadde også en annen hodepine de måtte bli kvitt. For da Brasil vant VM for kvinner i Serbia i fjor, så betydde det nok en VM-plass til Pan-Amerika. Et kontinent som bare har Brasil som sportslig biter fra seg i VM.

Og med den nye regelen i hånd, så valgte IHF å ta fra dem den ekstra plassen de får ettersom Brasil er kvalifisert som verdensmester.  

Dermed har IHF muligheten til å dele ut to wild cards til VM i Danmark i 2015.

Og mye vil overraske dersom ikke det blir to lag fra Europa som får de to plassene. Og hvis vi skal komme med en kvalifisert gjetning, så er det vel store sjanser for at lagene som taper play off kampene Tyskland - Russland og Kroatia - Sverige får seg en plass i VM.

Ingen er uenig i at prosjektet med å få håndballen ut til hele verden ikke har fungert. Nasjoner som Australia, Den dominikanske republikk, Uruguay, Paraguay og Argentina har fått skikkelig juling i kvinnemesterskapene de siste årene. Enkelte kamper har vært nærmest pinlige.

Men hvorfor kan man ikke heller endre kvalifiseringssystemet? Hvorfor skal IHF sikre seg retten til å velge ut hvem de vil gi wild card til? Svaret kan man bare spekulere i.

Hva om man ga en plass til Europa, og laget en play off-turnering hvor beste lag fra Oseania, og det beste ikke-kvalifiserte fra Pan-Amerika, Asia og Afrika møtes om den siste plassen? Da vil i hvert fall alle lag være kvalifisert til VM. Ikke valgt ut på bakgrunn av hva IHF ønsker å ha med.

En trenger ikke å ha tittelen omdømme-ekspert for å skjønne at håndballens ledere sliter med troverdigheten.

IHF har en lang historie med tvilsomme avgjørelser, mens Det europeiske håndballforbundet fikk seg en stygg ripe i lakken da de på tynt grunnlag avviste Frankrikes protest under EM - etter at EHFs egne folk hadde dummet seg ut da de franske jentene spilte uavgjort mot Tyskland og i realiteten mistet sjansen til å gå til semifinale.

Det smarteste IHF gjør nå, er å spille med åpne kort. Men det virker ikke som om interessen for akkurat det er den største.