Elefteria ble utnyttet – nå krever utvist eks å få sønnen (3) utlevert

Norske Elefteria Hagen er av svensk rett dømt til å utlevere hennes tre år gamle sønn til barnefaren som er utvist fra Norge. Han har erkjent å ha lurt henne for å få opphold i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For om lag to år siden flyttet Elefteria Hagen og sønnen «Jonas» sammen med barnefaren til Sverige. Barnefaren var utvist fra Norge, og ettersom samboeren ble med ham til Sverige, klarte han ved hjelp av EØS-reglene å få opphold i Sverige.

– Jeg angrer veldig på det, det er noe av det verste jeg har gjort i mitt liv, forteller Elefteria til TV 2 Nyhetene.

Krever samvær

For et drøyt år siden valgte Elefteria å forlate samboeren og flytte hjem til Norge med sønnen. Hun ønsker ikke å sende barnet til barnefaren i Sverige, og han er nektet innreise til Norge. Derfor har barnefaren gått til sak i Sverige, for å få samvær med sønnen.

Dette har han vunnet frem med. I følge svensk rett skal hun overlevere barnet til faren.

– Hva tenker du om situasjonen?

– Jeg tenker at han er veldig glad i sønnen sin, men han tenker ikke på hans beste, men mest på sitt eget liv, at han skal få bo i Europa og skaffe seg et liv her, forteller Elefteria. Hun har inntil videre, i påvente av en ankesak, valgt å ikke etterkomme kravet fra svenske domstolsmyndigheter.

Overfor TV 2 påstår hun at far og barn ikke snakker samme språk, og derfor ikke forstår hverandre. Hun sier videre at hun er bekymret for hans omsorgsevne.

TV 2 har i tidligere reportasje fortalt at flere utviste asylsøkere forsøker å få skaffe seg en kjæreste for å få opphold. Elefteria Hagen fikk barn med en asylsøker som har innrømmet dette. Hun mener det er urimelig at han nå har vunnet frem med krav om å få barnet utlevert.

Følger internasjonal rett

– Det er jo slik at internasjonale konvensjoner regulerer hvor barnefordelingssaker skal gå for retten og det må man bare forhold seg til, sier kvinnens advokat Signe Blekastad på spørsmål om hvorfor saken går i Sverige.

LEKER I SNØEN: Elefteria og sønnen «Jonas». Foto: Ole Enes Ebbesen
LEKER I SNØEN: Elefteria og sønnen «Jonas». Foto: Ole Enes Ebbesen

Barnemoren som nå lever med voldsalarm håper hun vinner frem etter at barnevernet både i Sveige og Norge nå har konkludert med at de støtter henne. Norsk politi har derimot sviktet, mener kvinnens advokat.

– Den norske kvinnen har gått til politiet og anmeldt ham for vold og for bruk av falsk identitet. Ingen etterforskning er blitt gjort, han kom til Norge og skulle forsøke å kidnappe gutten tilbake til Sverige, men han ble da bare bortvist fra Norge og det ble ikke på det tidspunktet utnyttet muligheten til å ta et avhør av ham når han først var i Norge, sier Blekastad til TV 2 Nyhetene.

Skuffet over politiet

Elefteria bekrefter at hun er skuffet over politiets jobb.

– Det eneste jeg alltid har fått beskjed om er at de setter meg over til en annen person, og så får jeg ikke svar og alle sier de er opptatte.

Hun forteller at hun føler seg sviktet av politiet.

– Jeg gjør det, fordi jeg mener at hadde de hjulpet meg å ta tak i anmeldelsen så hadde det hjulpet med min sak i Sverige. Men de har ikke tatt saken på alvor, det har påvirket saken min i Sverige, sier Elefteria.

Hun mener at dersom retten i Sverige ble kjent med hennes sak i Norge, så ville utfallet blitt et annet. Nå mener hun at retten kun har vurdert hvor barnet bodde og ikke sett nærmere på bakgrunn og historikk i saken.

Nå har Elefteria anket saken om hvem som skal ha daglig omsorg. Inntil videre lever hun i frykt for at barnefaren skal ta seg ulovlig inn i Norge for hente sønnen.

– Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å reagere dersom han dukker opp her, jeg har fått beskjed fra politiet om å ha løste dører hele tiden og ha på voldsalarmen. Og så trekke oss inn til et rom og vente til politiet kommer, sier hun.

Har isolert sønnen fra faren

TV 2 har vært i kontakt med mannens advokat for å spørre om han vil uttale seg i saken, men han vil ikke treffe TV 2.

TIL SVERIGE: Da samboeren til Elefteria ble utvist foret drøyt år siden,
 flyttet paret til Sverige. Foto: Ole Enes Ebbesen
TIL SVERIGE: Da samboeren til Elefteria ble utvist foret drøyt år siden, flyttet paret til Sverige. Foto: Ole Enes Ebbesen

Dette skriver advokat Albin Johanson i epost til TV 2 Nyhetene:

«Min klient dro til Norge for å få treffe sin sønn. Dette fordi barnets mor siden begynnelsen av 2014 har beholdt sønnen i sitt hjem og isolert ham fra sin pappa. Det er dette som rettstvisten gjelder – at mammaen ikke lar sønnen treffe sin pappa.

Det finnes overhode ikke noe juridisk hinder for at sønnen ikke skal bo hos sin pappa som han gjorde tidligere, før Elefteria bestemte seg for å beholde ham i Norge. Svensk domstol har flere ganger meddelt at sønnen skal utleveres slik at han kan få omgang med sin pappa i Sverige, noe Elefteria har bestridt.»

– Jeg kan ikke svare for hvordan norsk asylprosess fungerer, men min klient har fått permanent oppholdstillatelse i Sverige og kommer i senere til å få svensk statsborgerskap.»

Håper på positiv avgjørelse

Beslutningen som er fattet i svensk domstol kan virker veldig urimelig når en ser på saken?

– Det er slik at internasjonale konvensjoner regulerer hvor barnefordelingssakene skal gå for retten. Og det er jo Norge en del av og det må man bare forholde seg til, sier Blekastad til TV 2 Nyhetene.

Ettersom barnefaren var den første av foreldrene til å ta ut en stevning, så blir saken nå gående for svensk rett.

– Nå er det fremmet en begjæring om en ny avgjørelse for svensk rett på bakgrunn av at barnevernstjenesten i Sverige nå støtter mor, som også barnevernstjenesten i Norge gjør. Jeg krysser fingrene for at det vil komme en positiv avgjørelse i saken. Det vil være en hovedforhandling i saken på nyåret, forteller Blekastad til TV 2 Nyhetene.

– Hvor sikker kan mor være på å vinne frem nå som blant annet barnevernet både Sverige og Norge støtter henne?

– Mor kan ikke være sikker på at hun vinner frem. Det er to parter i en sak og selv om barnevernstjenesten i Sverige nå støtter henne kan man ikke vite om svensk domstol likevel vil støtte henne, og om de gir en dom i hennes favør.