LEVER I SKJUL: Elefteria Hagen mener hun ble utnyttet av sin eksmann for at han skulle få oppholdstillatelse i Norge. Foto: Ole Enes Ebbesen/TV 2
LEVER I SKJUL: Elefteria Hagen mener hun ble utnyttet av sin eksmann for at han skulle få oppholdstillatelse i Norge. Foto: Ole Enes Ebbesen/TV 2

Jakter kjærester for å få oppholdstillatelse

Elefteria ble brukt av kjæresten slik at han skulle sikre seg opphold i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mamma og tre år gamle «Jonas» leker sammen i snøen. TV 2 treffer de to på en snøhvit plen, men kan ikke røpe guttens egentlige navn eller fortelle hvor vi møter de to. Grunnen er at barnefaren som er utvist fra Norge, i følge barnemoren flere ganger har truet med å ta seg ulovlig inn til landet for å hente «Jonas».

Elefteria Hagen fikk sønnen «Jonas» (3) sammen med mannen hun trodde var hennes store kjærlighet. I stedet har han nå blitt hennes livs mareritt.

Virket snill – ble aggressiv

De traff hverandre på Østlandet for snart 4 år siden år. Han oppsøkte henne via Facebook, så møtes de på et utested for den første praten under fire øyne.

– Han virket så snill, fornuftig og hverken drakk alkohol eller røykte. Han var kristen også, minnes Elefteria. Etter fire måneder ble paret gravid.

– Da begynte han gradvis å vise hvem han egentlig var. Han ble kontrollerende og veldig aggressiv, sier Elefteria. Hun er norsk statsborger, halvt gresk og har en eldre gutt fra et tidligere forhold med en mann fra samme sted på Østlandet.

– Presset på

Etter at hun ble gravid, presset kjæresten mer og mer på for at hun skal hjelpe ham med å få opphold i Norge. Elefteria brukte i en periode nesten all sin tid på å fikse papirer, ta telefoner og gjøre masse arbeid for at mannen fra Vest-Afrika skulle få oppholdstillatelse i Norge.

– Tvilte du aldri på om det var ekte kjærlighet?

– Jeg spurte ham ofte om det, men han sa at selvsagt var det ekte kjærlighet. Om han kun var ute etter opphold, og ikke et forhold, så kunne han lett finne seg en eldre kvinne som kunne hjelpe ham. For de var det mange av i følge ham, forteller Eleftera.

Tobarnsmoren fant til slutt ut at hun ble rundlurt av en mann som brukte henne for å få opphold i Norge.

Det kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

– Finner en naiv ung kvinne

I en bygd på Østlandet treffer TV 2 kvinnens advokat som har tatt turen fra Oslo for å treffe Elefteria.

– Denne saken handler egentlig om en mann som finner tak i en ung naiv kvinne for å skaffe seg en oppholdstillatelse i et skandinavisk land. Og den viser hvor langt en slik man er villig til å gå for å oppnå målet sitt, sier Signe Blekastad, som er kvinnens advokat.

TIL SVERIGE: Da samboeren til Elefteria ble utvist foret drøyt år siden, flyttet paret til Sverige. Der jobbet de begge for å få ordnet oppholdsrett for han. FOTO: Ole Enes Ebbesen
TIL SVERIGE: Da samboeren til Elefteria ble utvist foret drøyt år siden, flyttet paret til Sverige. Der jobbet de begge for å få ordnet oppholdsrett for han. FOTO: Ole Enes Ebbesen

– Er denne saken unik?

– Nei, det er den ikke. Mens jeg har jobbet med denne saken her har jeg forstått at det er mange tilsvarende saker.

Blekastad påpeker at mange par selvsagt inngår ekte og reelle forhold.

– Det er riktig at kjærlighet er kjærlighet, men denne saken viser jo at hvordan naive unge kvinner kan bli utnyttet av menn som kan trenge en oppholdstillatelse. Det har jo denne saken vist.

Økning i proformasaker

«JONAS»: Elefteria Hagen fikk sønnen «Jonas» sammen med det hun trodde var sin store kjærlighet. FOTO: Ole Enes Ebbesen
«JONAS»: Elefteria Hagen fikk sønnen «Jonas» sammen med det hun trodde var sin store kjærlighet. FOTO: Ole Enes Ebbesen

Når TV 2 tar kontakt med UDI, får vi vite at det har vært en kraftig økning i antall mistenkelig saker, flere søknader om opphold blir avslått som proforma.

TEKSTMELDING: TV 2 har fått lese en tekstmelding der mannen forklarer at han har brukt Hagen til å skaffe seg papirer. FOTO: Ole Enes Ebbesen
TEKSTMELDING: TV 2 har fått lese en tekstmelding der mannen forklarer at han har brukt Hagen til å skaffe seg papirer. FOTO: Ole Enes Ebbesen

– Vi har hatt en enorm økning de siste årene. Bare i 2014 er det en 40 prosent økning i antall saker inn til oss, sier Anne Kari Kollstrøm, som er områdeleder i UDI.

Måten mennesker forsøker å sikre seg opphold på i Norge varierer. Det er snakk om alt fra proformaforhold/ekteskap hvor den parten som bor i Norge enten er uvitende eller samarbeider uten at det er et reelt forhold. Det er avslørt bruk av tvang og bruk av falsk identitet og andre uriktige opplysninger, som benyttes for å vinne frem med søknad om oppholdstillatelse i Norge.

Misbruker EØS-regelverket

UDI har også avslørt at personer som får avslag på oppholdstillatelse og blir utvist fra Norge, kan ty til EØS-regelverket. Oppskriften verserer på enkelte nettsider:

En asylsøker som ikke får opphold i Norge, kan bosette seg sammen med sin norske kjæreste/samboer/ektefelle/partner i et annet EU eller EØS-land. Her kan vedkommende få oppholdsrett. Dette er en rettighet som er basert på EØS-avtalen om fri flyt av mennesker. Dersom den norske statsborgeren kan forsørge de to, som sammen eksempelvis flytter til Sverige, så er det rimelig enkelt å få oppholdsrett. Etter å ha bodd i et EU/EØS-land kan paret senere satse på lovlig å returnere til Norge.
Mange benytter mulighetene uten at de gjør noe ulovlig eller feil, påpeker UDI.

– Men det er svært urovekkende at andre utnytter EØS-reglene som er bygd for et annet formål, påpeker Kollstrøm overfor TV 2 Nyhetene.

Brukte samme metode

Advokat Signe Blekastad kjenner til metoden og misbruk av EØS-reglene, noe saken til hennes klient er et godt eksempel på.

– Saken til Elefteria er ikke unik. Mens jeg har jobbet med denne saken her har jeg forstått at det er mange tilsvarende saker. Det er i alle fall mange tilsvarende familieforhold hvor det er norske kvinner som har meldt flytting til Sverige for å søke familiegjenforening via EØS-reglene.

– Er dette regelverket et smutthull?

– Ja, det er riktig ord å bruke. Fordi norsk utlendingslov har jo regler for å beskytte kvinner for misbruk, blant annet med inntektsvilkår og alder for å kunne søke familiegjenforening. Men EØS-reglene har ikke det samme strenge vernet for kvinner.

Blekastad påpeker at mange selvsagt inngår ekte forhold og at langt i fra kan dømme alle.

– Det er riktig at kjærlighet er kjærlighet, men denne saken viser jo at hvordan naive unge kvinner kan bli utnyttet av menn som kan trenge en oppholdstillatelse. Det har jo denne saken har vist.

Fikk opphold i Sverige

Da samboeren til Elefteria ble utvist flyttet paret for et drøyt år siden sammen til Sverige, hvor de bosatte seg. Der jobbet de begge for å få ordnet oppholdsrett for ham. Ettersom hun hadde tilfredsstillende økonomi og kunne forsørge mannen, fikk han oppholdsrett.

– Hvorfor flyttet du med ham til Sverige?

– Han manipulerte meg også, sier hun. Elefteria Hagen forteller at hun lenge valgte å tro det beste om barnefaren. At det var kjærlighet og ikke noe annet. Men etter at hun valgte å bryte ut av forholdet i Sverige, og flytte tilbake til Norge, uten barnefaren, kom innrømmelsen.

Innrømmer kjærlighetsbløff på SMS

Elefteria forteller at barnefaren flere ganger har innrømmet at han har «brukt» henne.

– I ettertid har han flere ganger innrømmet dette flere ganger, også på SMS, sier hun.

– Har du vært naiv?

– Ja, det har jeg. Vi har jo et barn sammen, og jeg ville jo gjerne at det skulle gå.

TV 2 får lese en tekstmelding hvor mannen forklarer at han har brukt henne til å skaffe seg papirer. Samtidig påstår mannen at hun også har brukt ham til å passe på den eldste sønnen hennes. Han forklarer at de to har utnyttet hverandre.

TV 2 har vært i kontakt med barnefarens advokat, og han ønsker ikke å kommentere saken.