Bergenspolitiet fortviler: Kommunen nekter å rusteste 13-åringer

Politiet i Bergen vil starte med frivillig rustesting av unge rusmisbrukere, men Bergen kommune holder igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Såkalte frivillige urinkontrakter har mange andre steder i landet vært en betinget suksess, og reddet barn og ungdommer ut av rusmiljøer.

Lang ventetid

I over et år har sentrum politistasjon i Bergen ventet på at kommunen skal svare på henvendelsene. Bergenspolitiet ønsker samarbeid med den kommunale helsetjenesten og er derfor avhengig av å få kommunen med på laget.

Renate Haukeland mistet sitt eneste barn i overdose for noen år siden. Anette ble bare 21 år gammel.

– Det er helt uforståelig at det tar så lang tid å bestemme seg for et så bra prosjekt, sier hun til TV 2.

Haukeland sier det er viktig å fange opp barn så tidlig som mulig, før det er for sent.

– Urintesting er et viktig element i det forebyggende arbeidet, mener hun.

Barn eksperter på å lyve

Hun sier hun gjerne skulle hatt tilbudet i sin egen situasjon.

– Jeg ville jo ønsket at man kunne prøvd det og håpet på at det kunne være en redning.

Hun sier at barn og unge som ruser seg er eksperter på å lyve for foreldrene og dermed skjule sitt rusmisbruk.

– Derfor kan rustesting være en viktig faktor sammen med annet forebyggende arbeid.

Knallsuksess

– I våre kommuner som er Sund, Fjell og Askøy, så har vi muligheten til å sette ungdom på frivillig rustesting dersom foreldre eller andre som jobber med ungdommen er bekymret for at han eller hun ruser seg, forteller Monica Mørk, politiførstebetjent ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannskontor til TV 2.

Mørk som har forebyggende arbeid som sitt spesialfelt, forklarer at mange mindreårige inviteres inn til bekymringsamtale dersom en får meldinger om at de ruser på ulovlige rusmidler.

– Og dersom en samtale ikke er nok og ungdommen sier nei neste gang han blir tilbud narkotika, så har vi muligheten til å sette dem på frivillig rustesting, sier Mørk.

MISTET DATTEREN: Renate Haukeland. Foto: Nydal/Breivik TV 2
MISTET DATTEREN: Renate Haukeland. Foto: Nydal/Breivik TV 2

Suksess

I løpet av de siste 4 årene har vi hatt 60 ungdommer på ruskontrakt. Seksti prosent av disse mener vi har hatt en positiv utvikling der rustesting har vært et av flere viktig tiltak, forklarer Mørk.

Mørk sier denne typen rustesting absolutt har reddet undom fra et liv i rus.
– Ja, det er helt klart at dette har vært et av flere tiltak for flere ungdommer for at de skal komme seg helt ut av det.

Møter veggen

Nå ønsker politiet i Bergen å bruke samme tiltak som nabokommunene og mange andre kommuner i landet.

– Vi ønsker å få en eller annen orm for ruskontrakt i tverrfaglig samarbeid med Bergen kommune, sier Tone Loftesnes Kornli, seksjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon.

– Vi har blant annet flere foreldre og barn som etterspør dette og man kan se at det er en stor suksess andre steder i landet, sier Loftesnes Kornli.

Men enkelt er det ikke, politiet i Bergen har ventet i langt over et år, uten å få grønt lys fra kommunen.

Problematisk 

En av årsakene er at Bergen kommune mener det er problematisk med frivillig urintesting av 13-14 åringer.

Rådgiver ved seksjon for helse og omsorg i Bergen kommune Britt-Randi Hjartnes Schjødt sier at fagfolkene er uenige om hvorvidt rustesting er et riktig grep. Hun sier også at man er skeptisk til å rusteste barn ned i 13-årsalderen, selv om dette hører til sjeldenhetene.

– Hvis du ser for deg en 13-14 åring, når foreldre og helsepersonell står rundt og sier at du bør ta urintest og dette er en mulighet for deg, så kan du jo diskutere hvor frivillig dette er, sier Schjødt.

Over hele landet

I Oslo og mange andre kommuner brukes frivillige ruskontrakter, noen steder for barn helt ned i 12 års alderen. Det er vanlig at politi, helsesøster og veiledere samarbeider med familien og barnet. Dette er ofte en avtale som sikrer at det ikke opprettes straffesak mot ungdommen som også kan slippe anmerkninger på rullebladet dersom urinprøvene ikke viser spor etter narkotikabruk.

Barn og foreldre skriver under på en kontrakt. Ungdommen forplikter seg til jevnlig å avgi urinprøve som skal avdekke og hindre rusmisbruk.

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet nederst.