Flere ansatte enn innsatte

Avtalen om at 242 norske fanger skal sone i Nederland sikrer arbeidsplasser i landet som mangler fanger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste sommer regner justisminister Anders Anundsen med at han kan sende de første norske fangene til Nederland for å sone. Mens Norge har overfylte fengsler og soningskø har Nederland tomme fengsler.

I april i år meldte det nederlandske Justisdepartementet at det var flere ansatte enn innsatte i landets fengsler. Da var det 9710 fanger som ble passet på av 9914 fengselsbetjenter.

– Vi forsøker å finne ut hva årsaken til nedgangen i antall fanger er, sa talsperson i Justisdepartementet Jochgem van Opstal til nyhetsbyrået AP.

Fengselsbyen

Torsdag skrev Norge under en avtale med Nederland om å leie 242 fengselsplasser i den nederlandske «fengselsbyen»­ Veenhuizen.

– Veenhizen har alltid vært fengselsbyen. Vi har 1000 innbyggere og plass til 500 fanger i fengselet, sier ordføreren i byen Hans van der Laan til TV 2.

Avtalen med Norge sikrer, i følge det nederlandske Justisdepartementet, flere hundre arbeidsplasser. Da det tidligere i år ble kjent at det var flere ansatte enn innsatte i nederlandske fengsler varslet departementet de ville si opp 3500 ansatte og stenge fengsler.

Nederland har bare 57 innsatte per 100 000 innbygger, mens Norge har rundt 72.

I tillegg til avtalen med Norge leier Nederland også ut 650 fengselsplasser til Belgia.

Forstår ikke

Men på julemarkedet i «fengselsbyen» forstår ikke innbyggerne hvorfor Norge ikke klarer å ta hånd om sine egne fanger.

– Norge er et stort land og nå vil de huse 250 fanger i Nederland? Jeg synes ikke det er en god plan. Alle land bør kunne ta vare på sine egne fanger. Dette støtter jeg ikke, sier Klaas Zwartsenburg som bor i området.

I følge regjeringen er det behov for 2000 nye fengselsplasser innen 2040. Det er behov for å bygge fire nye fengsler, men dette vil ta mange år. Per dags dato står 1192 personer i kø for å få sone en dom.

Må bygge nytt

– Dette burde ha vært unngått. Men skulle det ha vært unngått så måtte disse prosessene ha vært satt i gang for seks, sju år siden. Det ble ikke satt i gang og derfor er vi i den vanskelige situasjonen vi er i nå. Derfor er det nødvendig å tenke utradisjonelt. Derfor er det nødvendig å ha en avtale med Nederland som bidrar til at vi løser disse problemene på kort sikt. Samtidig må vi bygge opp med nye fengselsplasser, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2.