Lav bil kan koste deg førerkortet
Brooms bilekspert har svart på mye dette året.

Brooms bilekspert Benny Christensen har svart på flere hundre spørsmål om bil i året som har gått.
"Spør Benny" er vår egen spørsmål/svar-tjeneste. Her varierer tematikken enormt, og for Benny er utfordringen først og fremst å rekke over så mye som mulig.
– Det er dessverre helt umulig å klare alle, da måtte døgnet hatt 48 timer og jeg jobbet samtlige av dem. Det er i alle fall tydelig at det er behov for en spalte som dette, og for meg er dette noe av det aller morsomste i jobben, sier Benny selv.
Akkurat fått førerkortet
Når 2014 nå nærmer seg slutten, har vi sett nærmere på de Spør Benny-sakene som engasjerte leserne aller mest. Vi har rett og slett laget en liten Topp 3 – og helt øverst der troner en sak på en klassisk ungdomsbil og en like klassisk problemstilling: Nemlig hvor smart det er å senke den.
Spørsmålet kommer fra Ronny som akkurat har fått førerkortet og har kjøpt seg en Opel Ascona. Den skal fikses opp, og senking er blant det som står på planen. "Hva må jeg gjøre for at det skal være lovlig", spør Ronny.
– Belage deg på bot
Benny er ikke heeelt uten erfaring fra senking av biler selv, og han anbefaler å sjekke regelverket:
Mitt første råd – sørg for at dette blir godkjent. Politiet kan være strenge når de kommer over biler som er ulovlig senket.
Da må du belage deg på en bot, og til og med miste lappen. Det er ikke noe morsomt – særlig ikke når du nettopp har fått førerkort!
Grunnen til at de slår så hardt ned på dette, er rett og slett at det kan være livsfarlig om du ikke gjør det riktig.
Klikk her for å lese hele saken:
Stopp/start
Et annet tema som engasjerer, er all den nye teknologien som nå kommer i bilene. Skjønt, nytt er start/stopp-system ikke. Det har vært med i mange år, men det er særlig de siste årene det har begynt å komme i stadig flere biler.
Enkelt fortalt er dette et system som automatisk slår av motoren når bilen står stille (for eksempel på rødt lys) og så like automatisk slår den på igjen når du skal kjøre videre.
Det Broom-leser Frank lurer på, er om ikke dette må føre til økt slitasje på motoren? Her er hva Benny mener om saken:
Ikke ligge våken
Selv om det – etter det jeg kjenner til – er svært lite trøbbel med dette systemet nå, er jeg temmelig sikker på at det vil komme problemer etter noen år.
Svaret mitt blir slik sett – ja, dette kan faktisk ødelegge bilen din på sikt. Rett og slett fordi den mekaniske slitasjen er større.Det er også en kjent sak at en motor som går, utsettes for mindre slitasje enn en som startes opp.
Men jeg må også skynde meg å legge til at det slett ikke er noen grunn til å ligge våken om natten å tenke på dette, eller la være å kjøpe biler som har slike systemer. Her snakker vi "worst case" og etter mange, mange års bruk.
Det finnes en veldig enkel løsning på dette – les mer om den her:
Kjøpe brukt taxi
Nummer tre at de mest leste Spør Benny-artiklene i 2014, handler om kjøp av brukt taxi. Henning har droppet firmabil, og skal kjøpe en godt brukt bil. Planen er å kjøpe en bil som har gått som taxi, med tanke på at det kan gi en relativt ny bil for ikke så mye penger.
Spørsmålet er om det smarteste er å forsøke å finne en bil med manuell girkasse. For det blir vel fort veldig dyrt hvis automatgirkassen ryker? Dette sier Benny:
Tryggere i forhold til pris
Automatgir er en av de dyreste tingene som kan ryke på en bil. Normal levealder på en automatkasse ligger fra rundt 200.000-250.000 kilometer og oppover. Men her er det store variasjoner, mange biler går mye lenger enn dette også.
De aller fleste taxier går med automatgir, særlig i byene. Litt lenger ut på landet kan du nok finne eksemplarer der sjåføren har giret selv.
Manuell girkasse er nok tryggere i forhold hvor dyrt det blir hvis noe ryker. Det veldig mye rimeligere å bytte clutch eller overhale en manuell girkasse – kontra å skifte automat. Her er det også viktig at du sjekker bilen så nøye som mulig før du slår til.
Klikk her for å lese hele saken: