Mor til tidligere rusmisbruker:
– Ikke hjelp dem, la dem nå bunnen!

For 13 år siden kunne ikke Jan Schøyen (47) synke lengre ned. Så kom vendepunktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På julaften for 13 år siden var Jan Schøyen (47) narkoman og endte på glattcelle. Moren hadde for lengst gitt ham opp, men i løpet av romjula snudde det.

På det tidspunktet var det ikke mulig for Jan å synke lengre ned. I ettertid viser det seg at det var helt nødvendig i hans situasjon.

– Det var ikke noe liv å leve. Jeg var husløs, utstøtt og dreiv med kriminalitet. Jeg var på drift og var avhengig av omfattende rus. Man kommer ikke noe lengre ned enn det, forteller Jan i God morgen Norge.

– Ikke aktuelt å ha ham der

Moren Kari Schøyen minnes også tilbake til tiden da sønnen var avhengig, og forteller det var vondt og vanskelig for hele familien å ha noen som hadde havnet på kjøret.

Julen ble ekstra utfordrende, og etter hvert som Jan ble verre og verre kom det til et punkt der Kari ikke ønsket å ha ham der i det hele tatt.

– Han var ikke så interessert han heller, men til slutt var det ikke aktuelt å ha ham der. Vi andre måtte jo prøve å ha litt jul, og han tok fokuset fra alt. Han var alltid samtaleemne, selv om han ikke var til stede, sier hun.

MOR OG SØNN: Jan og Kari Schøyen gjestet God morgen Norge 1. juledag, for å fortelle sin historie som tidligere rusavhengig og pårørende. Foto: TV 2
MOR OG SØNN: Jan og Kari Schøyen gjestet God morgen Norge 1. juledag, for å fortelle sin historie som tidligere rusavhengig og pårørende. Foto: TV 2

– Sto så dårlig til

Så en julaften, da Jan var 34 år, var han ute og kjørte i en stjålet bil for å levere julegaver, som også var stjålet. Det fikk alvorlige konsekvenser, men det ble også vendepunktet.

– Jeg sovnet bak rattet, etter å ha vært våken i over en uke, og ble arrestert. Etter et par dager til ute i miljøet, og etter en voldsepisode, kastet jeg inn håndkleet tredje juledag. Da fikk jeg komme inn til ho mor - da slo mammaradaren inn, sier Jan.

– Det sto så dårlig til med ham, og da skjønte jeg at han hadde kommet ned dit han måtte for å skjønne sin egen situasjon, sier Kari.

Blitt stefar, fosterfar og bestefar

Hvorfor han havnet på skråplanet har ikke Jan noe eksakt svar på, kun teorier.

– Jeg begynte tidlig å søke spenning, og kom i kontakt med rus for første gang da jeg var 12 år, og ble forelsket i den flukten. Så utviklet det seg til misbruk, og alt det fører med seg av familietragedie og kriminalitet, minnes han.

Veien ut har vært tøff, men Jan har brukt naturen som en viktig kilde for å komme tilbake til livet. Han har tatt en bachelor i økonomi, gjort karriere både i det private og offentlige, skapt en solid rusfri omgangskrets, og etablert et trygt forhold med sine barn og den øvrige familien.

Han har giftet seg, blitt stefar, fosterfar og bestefar. Ikke minst har Jan etablert Veien Ut for å gi andre rusavhengige de samme mulighetene.

– La dem nå bunnen

Kari Schøyen har noen velmenende råd til folk i samme situasjon, og spesielt pårørende.

– Det er viktig å være åpen og snakke om det. Det er ikke noe skam, verken for pårørende eller dem det gjelder. Be om hjelp! Og til alle pårørende vil jeg si, ikke hjelp dem. La dem komme fortere ned til bunns, for da kommer dem fortere opp igjen, sier hun.