PRISDRYSS: Martin Ødegaard mottar prisen som årets fotballtalent under cupfinalen i november.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PRISDRYSS: Martin Ødegaard mottar prisen som årets fotballtalent under cupfinalen i november.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Bare Liverpool-spiss slo yngstemann Ødegaard i stor talentkåring

– Sier veldig mye om hvilken status han har fått i fotballverden, sier Tor-Kristian Karlsen.

Det formelig vrimler av diverse kåringer innen sportens og kanskje særlig fotballens verden når året går mot slutten.

Av de mer seriøse aktørene i bransjen finner man La Gazzetta dello Sport.

Verdens største rendyrkede sportsavis publiserte lille julaften en liste over Fotball-Europas 50 største talenter.

På den listen finner man en liten, stor nordmann på andreplass. Martin Ødegaard blir kun slått av Liverpool-eiendom og Lille-spiss Divock Origi.

– Det gikk en liten støkk i meg da jeg så det, men det er en bra liste selv om jeg ikke er enig i alle plasseringene, sier Tor-Kristian Karlsen til TV 2.

Karlsen har lang fartstid i internasjonal fotball som talentspeider og leder.

Målt opp mot eldre spillere

At Ødegaard er et stort talent er hevet over enhver tvil, men kriteriene for kåringen var at man var født 1995 eller senere.

Med fødselsdato 17.12.1998 er drammenseren yngst av alle som er med på listen - og har nesten fire år til han er like gammel som de som omgir ham. Origi er til sammenligning født 18. april 1995.

– Det sier veldig mye når en autoritet som Gazzetta har ham som nummer to av talentene i Europa. Det er egentlig ganske utrolig. Dette er den mest respekterte sportsavisen i verden, og bak denne listen ligger det mye godt arbeid, sier Tor-Kristian Karlsen som har studert den i detalj.

– Her må man ha sett på potensialet til spilleren, og da må Ødegaard nesten være så høyt om han først skal være med. Enten måtte de se på hva spillerne konkret har prestert, eller så må man se på potensial som de tydeligvis har gjort her.

Slår velkjente og etablerte navn

Det er ingen tvil om at de fleste av de andre spillerne på listen har oppnådd mer i karrieren sin enn Ødegaard har til nå, til tross for at han ble tidenes yngste på et norsk landslag tidligere i høst. Selvsagt mye på grunn av alder.

– Det er rart å se ham ved siden av spillere som har mange kamper i store ligaer. Ok, han har utmerket seg på diverse landslag, men i den grad man skal ta en kåring som dette veldig høytidelig så bør man stille seg spørsmålet om det er riktig og relevant å sett ham sammen med spillere som markerer seg i Mesterligaen og på landslag som er langt, langt bedre enn det norske.

I presentasjonen av spilleren heter det blant at «Ødegaard er den yngste til å spille på norske landslaget at hele Europa vil ha ham og at han har besøkt alle europeiske toppklubbene. Ødegaard er også ønsket sterkt av Inter, men de har null sjanse på ham.»

Ødegaard distanserer anerkjente fotballtalentnavn som Munir El Haddadi, Kingsley Coman, Adrien Rabiot, Gedion Zelalem og Max Meyer med flere plasseringer.

– Når man ser listen i kontekst av potensial, dersom det er vektlagt så høyt som det virker som, så er det interessant og oppsiktsvekkende å se at han er langt, langt foran disse navnene som er blitt nevnt som kommende store verdensstjerner, sier Karlsen.

Uenig i førsteplassen

Talentspeideren som nå jobber som rådgiver og skribent ble også overrasket over å se Origi på toppen av listen.

Belgieren ble kjøpt av Liverpool i sommer, men lånt ut igjen til Lille umiddelbart. Origi hadde et godt VM, men er langt fra et ferdig produkt.

– Det er gode argumenter for Origi som spiller fast på landslaget, spilte VM og er blitt kjøpt for en stor sum penger, men det finnes spillere på listen som er mer utviklet i stilen enn det han er. Da tenker jeg på slike som Ruben Neves (nr. 7) og forsåvidt også Luke Shaw (nr. 6) selv om det er spørsmål om han skal være i topp ti uansett, sier Karlsen som gjerne slår et slag for en forsvarspiller i denne sammenhengen.

– Det er ofte i slike kåringer at man ser på teknikk, skills og «YouTube–faktorer» for å finne de beste. Da er det vanskelig for stoppere, som også slår gjennom seinere, å hevde seg, men ser vi på Jose Gimenez som var fantastisk for Uruguay mot Italia i VM og som har vært solid for Atlético Madrid. Det er interessant å se at han er nummer fire på en slik liste.

PS: Danske Pierre Emile Højbjerg er den eneste andre skandinaven på listen. Bayern München-spilleren er nummer 17. I august kåret den danske avisen BT Højbjerg til Skandinavias største talent - foran Martin Ødegaard.