KUN GUTTER: Boken er merket med «Kun gutter», men forlaget understreker at de ikke vil ekskludere jenter fra å kjøpe boken.  Foto: Kjersti Johannessen / TV 2.
KUN GUTTER: Boken er merket med «Kun gutter», men forlaget understreker at de ikke vil ekskludere jenter fra å kjøpe boken.  Foto: Kjersti Johannessen / TV 2.

Denne boken om papirfly er bare for gutter

– Jenter som er interessert i papirfly får beskjed om at det er noe galt med dem, mener forlagsredaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boken «Papirfly» inneholder papirfly som du kan brette, og selges hos alle de store bokhandlerkjedene.

Boken fra Spektrum forlag er merket «kun gutter» med en hodeskalle mellom ordene.

– Min umiddelbare reaksjon er «Hæ?» sier Helle Cecilie Palmer, forlagsredaktør i Res Publica, blogger og småbarnsmor.

– Jeg ser ikke poenget i å merke boken med at den er for gutter. Det er vanvittig. Det er ekskluderende og si at en bok er bare for gutter. Jenter som er interessert i papirfly får beskjed om at det er noe galt med dem, at dette er en leke for gutter som de ikke skal interessere seg i, sier Palmer, som selv brettet papirfly da hun var liten, til TV 2.

EKSLUDERENDE: Helle Cecilie Palmer synes det er vanvittig å merke en bok med «Kun gutter».
EKSLUDERENDE: Helle Cecilie Palmer synes det er vanvittig å merke en bok med «Kun gutter».

– En gimmick

Til tross for at boken er merket «kun gutter», avviser forlagsredaktør Jo Langeland i Spektrum forlag at de mener at papirfly-bretting bare er for gutter.

– Merket «Kun gutter» er mest av alt ment som en gimmick for å gjøre omslaget mer guttete i stilen. Når det gjelder emnet papirfly, synes vi det er et spennende tema som både gutter og jenter burde være interessert i. I år har vi også utgitt «Flyskolen. Fantastiske fly», en papirflybok som henvender seg til både gutter og jenter, i likhet med de fleste av våre tidligere utgivelser i samme kategori, selv om papirfly er et emne som statistisk fenger flere gutter enn jenter, skriver Langeland i en epost til TV 2.

– Kan dere skjønne at dette er noe enkelte kan reagere på?

EN GIMMICK: Merket «Kun gutter» er ment som en gimmick og forlaget mener ikke å ekskludere jenter, sier Jo Langeland i Spektrum.
EN GIMMICK: Merket «Kun gutter» er ment som en gimmick og forlaget mener ikke å ekskludere jenter, sier Jo Langeland i Spektrum.

– Vi forstår at folk som husker unisex-trenden fra 70- og 80-tallet kan oppleve dette som fremmed, ikke minst i Norden, der tanken om likhet mellom kjønnene har stått veldig sterkt. Dette er noe vi diskuterer fortløpende i redaksjonen, og vi blir stadig tilbudt bøker vi lar være å utgi fordi de føles for stereotypt «jentete» eller «guttete» for norske forhold. 

– Dumme kjønnsdelte bøker

Helle Cecilie Palmer har skrevet om kjønnsdelte leker i bloggen sin, «Krisemaksimering». Hun frykter at en stadig større andel kjønnede leker vil føre til større kjønnsforskjeller i yrkesvalg og fritidsaktiviteter.

Hun skriver: «Lekene vi gir til barna inneholder en forventning til hva og hvem vi vil at barna skal være, og hva de skal interessere seg for. Jo tidligere vi gir barna leker med kjønnsforventninger, jo tidligere vil barna tilpasse seg kjønnsrollene.»

I hennes liste over «10 dummeste kjønnsdelte bøker» finner vi blant annet «100 kule aktiviteter for jenter», «100 kule aktiviteter for gutter», «Tøff mat for jenter» og «Tøff mat for gutter".

– Listen kunne vært enda lengre og papirflyboken kunne absolutt vært på denne listen. Jeg er ikke overrasket over at denne boken er fra Spektrum forlag. De har vært medvirkende til å bringe denne trenden til Norge og jeg synes ikke det er noe å være stolt over, sier Palmer.

Hun er forbauset over at markedsaktørene slår fast at jenter vil lese om prinsesser mens gutter vil ha biler, fly og sjørøvere.

– Og hvis det er slik, hvorfor må det merkes med kjønn? Hvorfor kjønne bøkene og gjøre forskjellen større enn den er, spør hun.

– Uheldig

Forlagsdirektør i Spektrum forlag, Jo Langeland, understreker at de ikke ønsker å ekskludere noen.

– Vi ønsker at bøkene våre skal åpne dører for leserne, ikke lukke dem. Dersom titler og design kan stenge ute noen som ellers ville ønske å lese en Spektrum-bok, er det uheldig. Samtidig er det ikke nødvendigvis forkastelig å prøve å få en bok til å se attraktiv ut for en målgruppe. I dag er en av de viktigste dørene å åpne, den som fører gutter inn i lesningens verden. Per i dag ser man i grunnskolen at jentene ofte ligger et stykke foran guttene, fordi jenter leser mer. Hvis noen da klarer å lage bøker som får gutter til å lese mer, kan det være mer positivt enn negativt.

– På vei ut

Langeland spår at bøker som retter seg mot enten gutter eller jenter, er på vei ut. Det er en internasjonal trend som har vart noen år, men som nå er over toppen, tror han.

– I 2014 har vi utgitt betydelig færre kjønnsrettede titler enn tidligere. For 2015 satser vi mye på en lesebokserie som retter seg like mye mot gutter og jenter. Til neste år vil få, om noen, av våre titler være utpreget rettet mot ett kjønn, forteller han.

Forbrukere må vise hva de mener, ved å velge kjønnsnøytrale leker, sier Helle Cecilie Palmer.

– Hvis markedet kan selge dobbelt til familier som har både gutter og jenter, så tror jeg trenden med kjønnede leker fortsetter. Da er det opp til forbrukere å velge kjønnsnøytralt, selv om det kan være vanskelig å markere motstanden når alternativene er rosa og blått, sier hun.