Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken er fem på morgenen lillejulaften. Om bord i luftforsvarets Orion-fly ved Andøya flystasjon gjøres det siste av nødvendig ekspedisjonsutstyr klar før avreise til Nordpolen.

– Det er litt oppblåsbare telt, generatorer og bensinslanger og annet viktig materiell for at ekspedisjonene skal fortsette, sier Stein-Erik Marhaug, fartøysjef på Orion-flyet.

Forsker i 50 minus grader

I flere måneder har den pensjonerte professoren Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen drevet forskning og målinger i isøde. De håper å finne ut når den eldste delen av polhavet ble dannet.

Forskningsstasjonen er noe så oppsiktsvekkende som en luftputebåt.

– Å ligge på Nordpolen i minus 50 grader krever sin mann, det forteller Stig Falk Petersen, professor ved universitetet i Nordland.

Fikk juletorsken levert

Yngve Kristoffersen fyller 73 år på selveste lillejulaften og han har bestandig spist juletorsk på selve dagen. Derfor er ikke TV2-nissen tung å be når bursdagsbarnet kommer med sitt ønske og vi allikevel skal være med samme vei.

Se video av Audun og Yngves julehilsen fra Nordpolen nederst i saken.

 

I en eske legges juletorsk, ribbe, frukt og litt søtsaker, men besetningen om bord på overvåkningsflyet til luftforsvaret er litt misfornøyd med selve innpakningen.

FORSYNINGER: TV2 fylte en eske med julemat til de to forskerne på Nordpolen. Foto: Andreas Dahlmo / TV2
FORSYNINGER: TV2 fylte en eske med julemat til de to forskerne på Nordpolen. Foto: Andreas Dahlmo / TV2

– Den skulle ha vært bedre pakken inn, dette var skralt, men vi lover at vis skal forsøke å få pakken levert, selv om det blir et litt luftig svev, humrer Terje Nordheim, radaroperatør fra 333-skvadronene ved Andøya flystasjon.

Etter fire timer rett nord er Orion flyet over Nordpolen og klare til å droppe utstyr. Det er viktig at man treffer, hvis ikke kan det bli litt av en leteaksjon for de på isen

Døra går opp og 40 minus grader fyller cabinen i løpet av noen få sekunder. Orion flyet må gjøre samme manøver flere ganger for å få alle kolliene ut.

Til slutt er det juletorsken som er klar for en liten luftetur. Pappeska fyker ut over Nordpolen.

– Hadde ikke drømt om å få dette på Nordpolen

Nede på bakken står bursdagsbarnet og venter. Etter litt leting i mørket finner de han og makker Audun Tholfsen julepakken.

– Min tradisjonelle bursdagsrett er torsk og nå er den berget i år også. At vi skulle klare dette på selveste Nordpolen hadde jeg ikke drømt, sier Ynge Kristoffersen.

Både han og Audun Tholfsen ønsker alle venner og famille en riktig god jul.