FIREBARNSMOR: Nyttårsaften for ti år siden nådde Kari bunnen. Siden den gang har hun ikke smakt en dråpe alkohol. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
FIREBARNSMOR: Nyttårsaften for ti år siden nådde Kari bunnen. Siden den gang har hun ikke smakt en dråpe alkohol. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2

Fra utsiden var firebarnsmoren perfekt:
1. januar ringte hun Anonyme Alkoholikere

Kari følte hun hadde alt, men alkoholen tok sakte overhånd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Kari» kunne ikke huske rakettene som hadde blitt skutt opp under den voldsomme nyttårsfesten. Hun husket ikke at hun hadde gått og lagt seg. Firebarnsmoren visste bare at hun hadde vært full. Alt for full.

«Kari» er i dag i 50-årene. Hun er medlem i Anonyme Alkoholikere, og ønsker å være anonym når hun forteller sin historie. 

Med barna til stede hele kvelden.

Da hun løftet opp røret for å ringe, hadde hun fortsatt ikke brukt ordet «alkoholiker» om seg selv.

– Jeg tror jeg har et alkoholproblem, sa Kari til den ukjente kvinnen i telefonen.

– Men jeg har to biler i garasjen, la hun til.

– Det har jeg og, svarte kvinnen i den andre enden.

Symptom på andre problemer

Som 17-18-åring likte hun å feste, men samtidig slet Kari med spiseforstyrrelse og et dårlig selvbilde. Når hun drakk, ble hun den hun ville være.

«Jeg skulle ønske jeg kunne være full hver dag», skrev Kari i dagboken da hun var 22 år gammel.

– Alkohol er et symptom på andre problemer, sier Kari.

Da hun var 26 år fødte hun sitt første av fire barn, og da hun var 32 år hadde hun fått sitt siste. Årene i mellom var gode, og alkoholen spilte ikke en viktig rolle i livet. Likevel kan hun huske på faresignaler som var synlig allerede da: Bare syv dager etter at hun hadde født drakk hun seg full. 

«Et intellektuelt bohemliv»

Kari var blitt 33 år og var mor til fire. Fra utsiden virket det hele perfekt. Både hun og ektemannen hadde gode jobber. De hadde stort hus, hytte og to biler i garasjen. Kari var en engasjert mamma som meldte seg til foreldreutvalg og engasjerte barnebursdager. De var familien som inviterte andre barn med på ferie. Men i kulissene var dette starten på et tiår hvor alkoholen til slutt skulle komme til å overmanne Kari.

Hun fikk en lederstilling i det offentlige, og det ble lettere å sjonglere tiden selv.

Når helgen kom inviterte alltid hun og ektemannen venner på besøk. Hver kveld fra torsdag til søndag kunne de servere forseggjorte matretter og god vin – mye vin. Paret vanket i det Kari beskriver som et «kunstnermiljø», de drakk seg dritings på en fin måte. Hun følte hun levde et intellektuelt bohemliv. 

Maten ble planlagt ut fra vinen. Kari elsket forretter, for da var det naturlig å servere en annen type vin først, og være litt full før middagen begynte.

– Åtte av ti ganger nøyde jeg meg med en halvannen flaske vin. Men to av ti ganger endte det med at jeg sovnet eller kastet opp.

Når hun drakk ble jeg ofte agitert og aggressiv, og kunne lage mye drama i etterkant. Samtidig ga alkoholen en lindrende følelse og hun falt til ro.

Anonyme Alkoholikeres anonymitetsprinsipp

 • I forholdet til den enkelte person gir anonymiteten en beskyttelse til alle medlemmer mot å bli identifisert som alkoholiker.
 • Mange kan nøle med å henvende seg hvis de har mistanke om at problemet deres vil bli omtalt åpenlyst av andre, selv om det skulle være utilsiktet.
 • I forhold til media understreker anonymiteten likheten mellom medlemmene i fellesskapet, og bremser de som kan tenke seg å utnytte sin tilknytning til AA for å oppnå anerkjennelse, makt eller personlig vinning.
 • AA kan ikke nekte noen å stå fram i media, men støtter det ikke.

Etter noen timers dyp russøvn kunne hun våkne med voldsom fylleangst. Hun var forvirret, og følte at hun ikke hadde kontakt med seg selv. Kari forsøkte å holde seg edru hvis hun for eksempel skulle kjøre barna på trening dagen etter, men sviktet ofte. Selvfølelsen ble enda dårligere, men fortsatt var ikke ordet alkoholiker noe som hadde dukket opp inne i hodet hennes. 

Lurte til seg vin 

I ettertid husker Kari en rekke episoder og omstendigheter som hun i dag ser i et helt annet lys. På den tiden derimot, kjentes det normalt. Det unormale var blitt normalt.

Som den ferien da de lot barna være alene igjen i båten for at de voksne kunne drikke på land, uten å kunne se båten. Eller som de gangen hun kjørte omveier til jobben fordi hun var redd hun fortsatt hadde promille. Hun kunne helle vin fra mannen sitt rødvinsglass og over i sitt eget når han gikk ut av rommet. Og når hun blandet drinker til gjestene doblet hun mengden alkohol i sitt eget glass, fordi det mente hun selv at hun behøvde. Det unormale var blitt normalt, også for de rundt henne.

Hvis det sto kun én vinflaske i skapet en søndag, kunne Kari finne på å lyve til moren sin og si at de ventet middagsgjester.

– Jeg sa at vi trengte to flasker vin og sendte sønnen min for å hente dem. Så latet vi som om middagen ble avlyst, og satt med tre vinflasker til oss selv. Jeg gadd ikke åpne en flaske til meg og mannen min, det måtte være nok til å bli full.

AVHOLDS: Kari fant støtte i Anonyme Alkoholikere. Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2
AVHOLDS: Kari fant støtte i Anonyme Alkoholikere. Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2

Sviktet barna

FAKTA: Anonyme Alkoholikere (AA)

 • Anonyme Alkoholikere (AA) er en verdensomfattende bevegelse av avvente alkoholikere som yter hverandre hjelp og støtte.
 • Idéen om et felles møtested for alkoholikere som ønsker å komme ut av sitt misbruk oppstod i USA i 1935 hos tidligere alkoholikere.
 • Det finnes i dag over 180 AA-grupper i Norge, samt fem grupper for nordmenn i utlandet, klikk her for oversikt.
 • AAs landsdekkende opplysningstelefon 911 77 770 er åpen hver dag fra klokken 18 til 22 samt ukedager fra klokken 11 til 15.
 • Den eneste betingelse for medlemskap, er et ønske om å slutte å drikke. Det er ingen avgifter eller kontingenter, og AA er selvhjulpne gjennom egne bidrag.
 • Grunnidéen er at personer med alkoholproblemer kan oppsøke møter hvor de treffer andre med de samme problemer. Utgangspunktet er at personen innser at han eller hun er maktesløs overfor alkohol, og at man ikke lenger klarer å mestre sitt liv.
 • AA er ikke knyttet til noen sekt, trossamfunn, politisk parti, organisasjon eller institusjon.
 • AA har et visst religiøst grunnsyn som kommer frem i de «12 trinn» for gjenreisning etter alkoholmisbruk, men medlemmene velger selv hvordan de vil tolke dette.

Det siste året før Kari sluttet å drikke for godt, hadde alkoholen virkelig satt preg på livet hennes. Hun husker hvordan hun kunne kjøre runde etter runde i rundkjøringen utenfor jobben, fordi sterke krefter dro henne mot vinmonopolet. Hun ønsket noe annet, men visste ikke hvordan.

Selv om alle de fire barna har klart seg svært godt, vedgår Kari at de nok husker moren sin som mye sint og sliten under oppveksten.

– Barna mine har ikke hatt de foreldrene de skulle ha. De to eldste husker ikke fyll, de to yngste husker mer. Men alle fire kan si noe om et svik, på en eller annen måte, sier Kari.

Og det var nettopp de to yngste barna som etter en voldsom nyttårsfest for ti år siden, hadde snakket sammen om mammas alkoholforbruk. De hadde kjent på frykt, og bestemt seg for at de ville ta det opp med henne.

Det de ikke visste var at akkurat samtidig hadde mamma nådd bunnen, og ringt Anonyme Alkoholikere (AA).

– Jeg tror jeg har et alkoholproblem, sa Kari.

Gråt i bilen 

Siden har hun ikke smakt en dråpe alkohol, selv om det første året skulle vise seg å bli svært tøft. Tre måneder etter at hun sluttet å drikke gikk hun gjennom et samlivsbrudd.

– Tidligere hadde jeg skrevet i dagboken min at «alkoholen og mannen min er mine beste venner.» Og nå var begge deler borte.

Det første året som edru beskriver hun som et helvete. Hun måtte kjenne på følelser hun hadde undertrykt et helt liv, lære å like seg selv igjen, lære seg å leve på nytt. Hun mistet mange venner, ble mer ensom og fikk en helt annen økonomi. 

– Etter et AA-møte en fredag kveld husker jeg at jeg satt i bilen og gråt, og tenkte «så stusslig livet ditt har blitt», forteller Kari.

Men den gjenkjennelsen hun følte på hos de andre AA-medlemmene, gjorde henne sikker på at hun var på riktig sted. Etter hvert begynte Kari å jobbe med AAs 12-trinnsprogram, og etter hvert kom livsgleden og styrken tilbake i livet.

– Prøv å la være 

I dag er Kari stolt over å ha kommet seg gjennom misbruket, og at hun kan være et godt eksempel for barna sine. Hun er fremdeles aktiv i AA, fungerer som sponsor for andre, og har ikke smakt alkohol på ti år.

Selv om hun har mistet mye av sin sosiale omgangskrets, føler hun at hun har fått ekstremt mye tilbake, og ler når hun innser at hun har blitt et sånt menneske som hun før syntes var gørr kjedelig.

– Jeg er ikke lenger førstevalget når man inviterer til 50-årslag, sier Kari.

Hun har fylt livet sitt med aktiviteter som rødvinen ikke ga rom for tidligere, og lever i dag sammen med en mann som heller ikke drikker.

– Jeg skulle ønske flere kunne la være. Man trenger verken toppene eller bunnene alkoholen gir, dersom man fyller livet sitt med andre ting, sier Kari. 

Hun innser at mange mennesker har et fornuftig forhold til alkohol, men tror samtidig at mange kan ha problemer uten å være klar over det. 

– Hvis du er i tvil: prøv å la være ett år, sier Kari.

For sin egen del er hun ikke i tvil om at alkoholen fremprovoserte psykiske problemer. I dag kan hun ikke forestille seg at hun noensinne vil drikke igjen.

– Jeg hater alkohol. Det ødela det beste jeg hadde.

Her kan du søke hjelp:

 • Anonyme Alkoholikeres landsdekkende opplysningstelefon: 911 77 770.
  Åpningstider hver dag fra klokken 18 til 22 samt ukedager fra klokken 11 til 15.
 • RUS-telefonen: 08 588
  Åpningstider hverdager klokken 11.00 til 19.00 og onsdag klokken 10.00 til 21-00. 
 • Frittsykehusvalg har oversikt over behandlingsstedene i Norge. Det finnes også private institusjoner som tilbyr hjelp.
 • Blå Kors forener frivillig innsats på rusfeltet med profesjonelt behandlingsarbeid, klikk her for å besøke deres nettsider.
 • Akan hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.
  Veiledningstelefon: 22 40 28 00. Åpningstider mandager fra klokken 12.00 og tirsdag til fredag fra klokken 09.00–14.30
 • Drikker mamma eller pappa? Klikk her for å komme til Helsedirektoratets nettsider med oversikt over hvor du kan få hjelp.
 • KOMPASSET tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. De har avdelinger i Bergen, Sandnes, Oslo og Trondheim.
 • BAR er en bruker- og interesseorganisasjon for barn, i alle aldre, som opplever foreldres rusbruk som en belastning, klikk for mer informasjon.