Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I går morges hadde vi en fin opplevelse, skrev Tom Nordby i en epost, og la ved en bunke bilder av nydelige skyer i alle regnbuens farger.

Han er ikke den eneste som har sett skyene.

– Oppdaget disse skyene klokken ni i morges. Bildet er tatt på Gol, skrev Arnt Spildrejordet.

– Jeg og faren min så noe utrolig fin på himmelen i Halden rundt klokken ni i dag. Nå lurer vi på om det er noe spesielt, eller om det rett og slett bare var et vakkert syn, skrev Anette Nygaard til TV 2.

– De kunne ligne på nordlys, men så mer ut som skyer, fortsatte hun.

– Jeg og faren min så noe utrolig fin på himmelen i Halden. Foto: Anette Nygaard
– Jeg og faren min så noe utrolig fin på himmelen i Halden. Foto: Anette Nygaard

Perlemorskyer

Joda, det er skyer.

De skinner som innsiden av et skjell, og har fått navnet perlemorskyer. De svever mellom 15 og 30 kilometer oppe i stratosfæren, mer enn dobbelt så høyt oppe som vanlige skyer.

I Stratosfæren er det normalt svært tørt og nesten aldri skyer. Temperaturen må være under -78 grader for at skyene skal kunne dannes, og de består av iskrystaller.

Perlemorskyer er sjeldne, og du ser dem oftest når det er kraftig vind i høyden.

Når luften blåser over fjell blir det bølger i luften, akkurat som bak steiner i en bekk. Bølgetoppene forplanter seg oppover i atmosfæren, og helt øverst kondenseres den lille fuktigheten som finnes i luften til is.

Morgen og kveld

Den fantastisk flott fargen skyldes at perlemorskyene svever så høyt at lyset treffer dem når himmelen er mørk: Like før og like etter soloppgang.

Solstrålene brytes i iskrystallene til de flotte regnbuefargene.

Perlemorskyene svever det oppe midt på dagen også, men da er de hvite. Det er bare morgen og kveld at du ser fargespillet.