Kontroll
av dekk og lufttrykk er viktig før juleferien.
Kontroll av dekk og lufttrykk er viktig før juleferien.

Nå må du huske å sjekke dette

 Lumsk, norsk vintervær kan gjøre kjøreturen utfordrende. 

Julen står for døren. Mange pakker bilen for å kjøre på juleferie til familie, venner - eller på hytta for hyggelige juledager.

De siste dagene har det kommet snø over store deler av Østlandet. For de som har gledet seg til en hvit jul, er dette gode nyheter. Men om du skal ut og kjøre i juletrafikken, bør du være ekstra forsiktig.

Meteorologisk institutt melder om varierende julevær i vårt langstrakte land, med store mengder snø på fjellet og risiko for «svart is» i lavlandet.

Minst tre millimeter.

Skal du kjøre langt i jule- og nyttårshelgen det derfor viktig å sjekke at vinterdekkene dine takler varierende kjøreforhold. Er dekkene slitte og bilen fullastet, kan veigrepet fort bli dårlig.

Endringer i vær og kjøreforhold kan som kjent komme overraskende om vinteren. Da gjelder det å ha gode dekk.

Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde, men anbefalt sikkerhetsgrense er fire, helst fem millimeter.

Vinterdekk: Dette er årets testvinnere

Vinterdekk krever høyere lufttrykk

Før du legger ut på juleturen er det lurt å sjekke lufttrykket i dekkene dine. Om vinteren bør dekktrykket være ca. 0,2 bar (20 kPa) høyere enn om sommeren, dette fordi lufttrykket synker i kulden.

Når bilen er fullastet, kan du øke lufttrykket med 10-15 prosent.

Det er ekstra viktig å ha riktig lufttrykk i juleferien, da bilen gjerne blir lastet full av bagasje og gaver, i tillegg til at man har ski på taket.

Kald
luft gir lavere dekktrykk på vinterstid. Foto: Nokian
Kald luft gir lavere dekktrykk på vinterstid. Foto: Nokian

- Hvis trykket i dekkene er for lavt, vil det påvirke bilens kjøreegenskaper, dekkene vil slites raskere, og drivstofforbruket vil øke. Det sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk.

Det kan være glatt - selv om det er plussgrader

Dekk kan bli for gamle

Kjører man lite om vinteren kan vinterdekkene gjerne se fine ut, selv etter mange år på veien. Men det er viktig å undersøke hvor gamle dekkene faktisk er.

Produksjonsdato står stemplet på dekkets sidevegg i en firesifret kode. Hvis koden for eksempel er 3012, betyr det at dekket ble produsert i uke 30 i 2012.

Gummiblandingen i dekkene blir hardere med årene, noe som svekker vintergrepet. Er dekkene mer enn 4 - 5 år gamle bør man altså tenke seg om og eventuelt vurdere å bytte dem ut.

Dette bør du vite før du skifter dekk

Dekkskift: Slik gjør eksperten det

Laster inn forumet...