Ingen vet når den digitale fornyingen er ferdig: 

Helse Sør-Øst bruker 250.000 på IT-konsulenter hver time

Helseregionen har iverksatt det største og mest kompliserte IKT-prosjektet noensinne – det koster dem dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helse Sør-Øst står for sykehustilbudet til halvparten av Norges befolkning og hvert år behandler de én million pasienter. 

Trygg og effektiv pasientbehandling handler om mange ting, ikke minst velfungerende datasystemer.

Slik er det ikke i dag – sykehusene har 2.500 forskjellige og delvis utdaterte dataprogrammer. 

TV 2 har gjennom flere reportasjer fortalt hvordan norske sykehusleger river seg i håret over dårlige og trege datasystemer, hver dag. Det har i noen tilfeller fått alvorlige konsekvenser for pasientene.

Nytt livsviktig prosjekt

Nå har Helse Sør-Øst igangsatt det største og mest kompliserte IKT-prosjektet noensinne. Alle sykehusene i regionen skal få de samme datasystemene for blant annet pasientjournaler, laboratoriedata, radiologi, og digital samhandling. Prosjektet kalles «Digital Fornying».

– Det som nok er det aller, aller viktigste er at vi får til systemer som kan støtte helsepersonell i utøvelse av arbeidet, på den måten at de har lett tilgang til informasjon om pasient. Men også på en slik måte at de har lett tilgang til hva som er de beste prosedyrene for å gjennomføre en undersøkelse eller behandling, sier Peder Olsen, administrerende direktør i Helse Sør-Øst til TV 2.

Det er en god idé, men vanskelig å gjennomføre.

Punger ut for skyhøye konsulentregninger

Helse Sør-Øst betaler 250.000 kroner i timen i lønn til konsulenter – hver dag, hele året – for å klare å gjennomføre IKT-prosjekt. Konsulentene koster over 400 millioner kroner i år, men ingen vet hva totalkostnaden for prosjektet vil bli. Eller når det skal være ferdig.

– Det dukker opp humper i veien når man skal implementere sånne systemer og både røntgen- og labsystemet er forsinket, forteller Bjørn Eriksten som er leder for Fornyingsstyret, de som skal gjennomføre det ambisiøse prosjektet. 

Det vil koste milliarder.

– Syv milliarder er nevnt?

– Det kan godt være. Det ville ikke forundre meg i det hele tatt. Det er mulig det er for lite det også, sier Eriksten og legger til:

– Vi er der at vi har faktisk problemer med å håndtere, på en god måte, pasientadministrative data, lese prøvesvar og utveksle data med hverandre. Og vi må gjennom en utvikling hvor dette kommer opp. Det er en snuoperasjon som er ganske svær. Og som vil koste mye penger.

Finnes ikke et kostnadstak

Det er ikke satt noen øvre grense for hvor mye det store IKT-prosjektet totalt sett skal koste, men i fjor sommer rykket en hel hær av konsulenter inn i Helse Sør-Øst, for å klare gjennomføringen. Nå arbeider 344 konsulenter med gigantprosjektet.

De koster 406 millioner kroner bare i år.

– Vi kommer i mange år fremover til å ha en betydelig innleie av konsulentbistand, sier Olsen i Helse Sør-Øst.

– Så over 400 millioner er innenfor det akseptable for deg?

– Ja, i denne fasen av utviklingen vår så er det et naturlig nivå.

Ingen vet når prosjektet blir ferdig

Likevel er viktige deler av IKT-prosjektet forsinket og ingen kan svare på når sykehusene får de nye systemene.

– Har dette blitt vanskelige enn dere hadde tenkt?

– For å si det på en annen måte, vi skulle gjerne sett at dette hadde gått fortere. Spesielt innenfor røntgenområdet, og innenfor labområdet. Det skal jeg ærlig innrømme, avslutter Eriksten.