ENKELT Å DROPPE ALKOHOLEN: Folk forandrer seg selv med lite alkohol i kroppen. Dette gjør barn usikre, sier TV 2s Davy Wathne. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ENKELT Å DROPPE ALKOHOLEN: Folk forandrer seg selv med lite alkohol i kroppen. Dette gjør barn usikre, sier TV 2s Davy Wathne. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

TV 2-Davy: – Alkohol hører ikke med under julefeiring med barn

Har man små barn i huset, bør høytiden feires på deres premisser, sier Davy Wathne.

Davy er ikke avholdsmann og understreker at han på ingen måte er hysterisk når det gjelder alkoholbruk. Han synes imidlertid voksne bør tenke seg om to ganger før de skjenker seg når det er barn til stede.

– Folk forandrer seg selv om de ikke blir fulle. De blir oppstemte og snakker litt høyere. Det gjør mange barn usikre, og jeg tror ikke de synes det er gøy. De synes det rart, ekkelt og dumt. Ungene har enorme forventninger til høytiden og foreldrene trenger ikke å være på en snurr, sier sportsankeret.

Hva er greit?

I en kronikk på TV2.no reiser Jona Runarsdottir spørsmålet om når man kan drikke alkohol foran barna. 

«Jeg blir avholds denne julen uansett, grunnet min voksende midje. Men fornuftig, moderat alkoholforbruk rundt mine barn synes jeg er helt i orden. Blir det mer enn det, og stemningen blir upassende for dem, sier jeg selvsagt ifra», skriver Runarsdottir.

Kronikken har ført til stort engasjement på TV 2 Nyhetenes Facebookside. Også Davy Wathne hev seg med i diskusjonen. Han mener det må være enkelt å holde seg unna alkohol i en høytid som tilhører barna.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

– Barnas forventninger er enorme. Selv så bortskjemte og blaserte og rike vi er, så er det forventninger når det gjelder barn og jul. Jeg tror ikke på Gud og Jesu oppstandelse og har ikke den tilnærmingen til høytiden. Derfor er det lett for meg å si at det er barnas høytid. For meg er det barna og barnas premisser som gjelder. Der er de vi bør innrette oss etter, utdyper Wathne.

Enkelt valg

Barnas forventninger dreier seg vel så mye om det sosiale som om gavene, mener Davy, og det sosiale samværet kan være en utfordring for mange. I en slik situasjon kan det være smart å droppe alkoholen.

– For meg er det enkelt. Det er det samme med 17. mai. Dette er barnas høytider, understreker Wathne.

Som barn fikk han nær kontakt med både tørrlagte og ikke fullt så tørrlagte alkoholikere gjennom morens arbeid. Moren var ikke avholdskvinne og det hendte faren tok seg en gin tonic. Men fulle ble de aldri, forteller Davy. Det blir ikke han heller.

– Jeg har aldri likt øl og liker ikke å være beruset. Jeg synes fyll er uelegant. Selv folk som er lett påvirket blir ikke vittigere eller mer sosiale. Det er en myte jeg ikke kjøper.