Hakan (35) hadde sin beste jul på krisesenter

Da Hakan Pandul  var syv år gammel flyttet stefaren inn. Det var starten på ti år med psykisk terror og vold, ifølge 35-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 – Jeg sov med en skrutrekker under puta fra jeg var 15 år gammel. Det var fordi stefaren min hadde trua meg med at han skulle ta meg mens jeg sov, hevder Hakan Pandul. 

Oppveksten på Lørenskog i Akershus var ifølge Pandul preget av frykt og trusler. Hakan, moren og lillebroren sier de aldri visste hvor de hadde stefaren, som skal ha slitt med alkoholproblemer og psykiske problemer.

– Til slutt rant det over for ham. Han knuste ting på kjøkkenet, mens mamma, lillebror og jeg rømte midt på natta, hevder Pandul og fortsetter:

– Naboene hjalp oss med en taxi, og vi flyktet til et krisesenter, forklarer 34-åringen.

Verst i julen

Justisdepartementet har anslått at så mange som 100.000 barn er vitne til vold eller selv blir utsatt for vold hvert år. Særlig i julehøytiden opplever barnevern og krisesentre at volden øker. 

Kenneth Holt (35) minnes en far som drakk og en mor som gråt.

LEVDE I FRYKT. Kenneth fotografert hjemme i familiens stue en gang på 80-tallet.             Foto: Privat.
LEVDE I FRYKT. Kenneth fotografert hjemme i familiens stue en gang på 80-tallet.             Foto: Privat.

– En gang tok pappa frem en svær kniv. Da måtte jeg som seksåring gripe inn, og si til mamma at det kom til å gå fint, at pappa bare var full. Så prøvde jeg å le fordi hun gråt så mye at jeg trodde hun skulle bli kvalt, sier Holt. 

Moren ville gå fra faren, men da kom han med drapstrusler. Onkelen ble redningen. 

– Vi satte jo opp den klassiske fasaden. Hadde fått streng beskjed hjemme om å ikke si noe om at pappa drakk. Så skjønte onkelen min hvor ille vi faktisk hadde det, og sa til oss at vi måtte rømme, forteller han. 

Kenneth, som er enebarn, flyktet til Vestlandet sammen med moren. 

Tilgivelse

– Da vi rømte kunne pappa starte på nytt. Han ble rusfri, og er det fortsatt. I dag er han en edru pappa for de nye barna sine. Jeg er veldig glad i faren min, og stolt av at han har klart det. Det var viktig for meg å kunne tilgi ham, sier 35-åringen. 

For Hakan Pandul var det krisesenteret som endret alt. Julen de tilbragte der, ser han tilbake på som den beste han har hatt. 

– Da vi kom dit var det endelig ro. Vi kunne sitte stille under middagen. Endelig kunne vi slappe av. Jeg husker at jeg tenkte «sånn skal livet være», sier Hakan Pandul.

Moren gikk aldri tilbake til stefaren. I dag lever han ikke lenger. 

– Tør å si ifra 

Kenneth flyttet senere til Lørenskog med familien. På videregående møtte han Hakan, og sammen startet de en nasjonal kampanje mot vold, kalt «Vendepunkt». I dag lager de musikk i rap-gruppa Tonna Brix, og reiser rundt og holder foredrag om vold i hjemmet. Målet deres er å synliggjøre problemet, og å fjerne tabuet rundet det å snakke om det. 

– Ikke stol på at noen plutselig banker på døra di og lurer på hvordan du har det. Det finnes krisesentre og alarmtelefon. Bruk det, råder Hakan Pandul. 

Kenneth er enig. Han understreker at man aldri må tie om problemene. 

– Snakk om det, fortell, tør å si ifra! Ingen kan lese tankene dine. Så skjønner du at du ikke er alene, for det er ofte det man tror.

Se hele intervjuet fra da Hakan og Kenneth besøkte God morgen Norge i videovinduet øverst i saken.

Er du bekymret? Ring alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.