Proffboksing blir lovlig i Norge

– Nå er jeg ikke kriminell i Norge lenger, jubler Cecilia Brækhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget/Bergen (TV 2): Proffboksing blir lovlig i Norge. Det ble klart etter tirsdagens votering i Stortinget.

Flertallet ble knapt ettersom 54 stortingsrepresentanter stemte for, mens 48 stemte mot.

Cecilia Brækhus jublet da hun fikk nyheten i Stortingets vandrehall.

– Jeg er utrolig glad. Jeg er kjempestolt over at vi har fått dette til. Nå er jeg ikke kriminell i Norge lenger, sier hun det fremmøtte pressekorpset.

Alt tydet på forhånd på at det også ville bli et ja. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre hadde sagt at de vil oppheve forbudet, noe som utgjorde et knapt flertall med 86 mandater.

– Har ikke begynt å jobbe med kamp

Brækhus takket alle som har jobbet for opphevelsen av forbudet.

– Jeg er utrolig stolt av alle som har jobbet hardt for dette, og partiet som har fått dette i mål. Og ikke minst den aller største støttespilleren: Uten støtten fra folket hadde aldri dette gått gjennom. Jeg må bare beklage, men jeg har ikke så veldig mange ord. Det har vært ulovlig med proffboksing siden jeg ble født, sier hun.

Den nye loven vil naturlig nok føre til at Brækhus sannsynligvis vil kunne bokse på norsk jord i 2015. Men bergenseren har ikke begynt å planlegge noe ennå.

– Jeg har ikke tillatt teamet mitt å begynne å jobbe med det ennå. Som i en boksekamp er ikke resultatet gitt før ti runder er gått. Nå er vi i mål, så nå skal vi sette oss ned med en gang, sier hun.

– Vi må passe på at dette blir en fantastisk opplevelse for hele Norge, som alle skal kunne delta i. Det norske folk har satt meg i førersetet, og jeg skal sørge for at dette blir en folkefest, sier Brækhus.

33-åringen har VM-beltene i weltervekt i forbundene WBA, WBC, WBO og WPB.

– Har vært en lang dag

Forbudet ble innført i Norge i 1981, og nå er det kun Nord-Korea som ikke tillater proffboksing.

Bokseforbundet feiret med kake da voteringen var over.

– Det har vært en lang dag. Det har vært som en proffkamp og vi er i den 12. runden og bare venter på gongongen, sa generalsekretær i bokseforbundet Erik Nilsen til NTB mens han ventet på politikernes endelige avgjørelse.

Opphevet at forbudet er naturlig nok gode nyheter for Brækhus. Spesielt økonomisk.

Brækhus vil tjene fett

Kamper på hjemmebane kan bety store hopp på inntektssiden for den norske boksedronningen.

TV 2 har vært i kontakt med flere personer som mener Brækhus kan øke årslønnen sin med millioner, både gjennom lønn fra Sauerland og på nye sponsoravtaler.

– Det er to forskjellige scenarioer her. Sponsorinteressen rundt Cecilia er allerede god, men med en opphevelse av det norske forbudet vil det åpne seg en helt ny økonomisk hverdag, sa manager Rune Brynhildsen til TV 2 mandag.

– Vi har fått mange henvendelser denne høsten, mer enn vanlig, i takt med at Cecilia er blitt historisk. Trykket er stort, vi har sagt nei til noen og så har vi satt andre på vent i påvente av det som skjer på Stortinget, sa han.

Like etter at voteringen gikk gjennom varslet også Team Sauerland at de akter å arrangere Nordic Fight Night i Norge på nyåret.

– Vi vil i løpet av de nærmeste ukene og dagene snakke med norske myndigheter og vår mediepartner Viasat for å bli enige om mulige datoer og passende sted – og håper på å komme med en kunngjøring snart, sier promotor Nisse Sauerland i Team Sauerland.