NYTT VIRUS: Russiske og Danske Facebook-brukere er rammet av et virus som tagger deg i en video. Deretter spres det til dine venner. Foto: Scanpix
NYTT VIRUS: Russiske og Danske Facebook-brukere er rammet av et virus som tagger deg i en video. Deretter spres det til dine venner. Foto: Scanpix

Pass på! Her er det nye Facebook-viruset

Danske og russiske brukere fortviler over nytt virus som herjer på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mystisk virus spres tirsdag på Facebook som ild i tørt gress i Russland og Danmark.

Viruset fører til at du blir tagget i videoen til en Facebook-venn. Klikker du på varselet du får fra Facebook, spres viruset til dine venner. 

Foreløpig er det ukjent hva viruset gjør, annet enn at du ufrivillig tagger andre på vennelisten din, men i slike situasjoner blir det alltid anbefalt å bytte passord.

Viruset startet ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass i Russland tirsdag morgen, og viruset vil trolig også ramme blant annet norske brukere.

Sikkerhetsekspert Peter Kruse i CSIS sier til danske BT at viruset kan karakteriseres som en orm som sprer seg og tagger andre. 

– Det står at det er en privat video, og det frister folk. Det er en raffinert, rask spredningskode, sier han. 

CSIS jobber på spreng for å finne ut hvordan viruset kan fjernes.

– Du må ikke si ja til noe som ser mistenkelig ut. Ser du noen som blir tagget i disse mystiske videoene, bør du kontakte personen og fortelle dem at de nok har sagt ja til noe én gang for mye.

Facebook har foreløpig ikke besvart Tass' henvendelser. 

Hai-virus

I november var det en video som angivelig viser en hai som spiser en naken kvinne som ble spredt på Facebook. 

Klippet ga seg ut for å være fra YouTube og så ekte ut ved første øyekast, men det installerte et virus på maskinen din så fort du hadde klikket på det.

Slike virus blir laget for å ødelegge datamaskinen din, eller for å sette systemer ut av drift.

Hoax slayer, en nettside som spesialiserer seg på nettsvindel, råder alle til å være på vakt mot «sjokkerende videoer» på Facebook. Mange av disse kan være ren svindel.

Ifølge Hackread er det en økning i slike svindelvideoer på nettet. Spesielt på Facebook bruker hackere nå denne metoden oftere.

Utnyttet flykrasj

 

Et av de siste eksemplene er Malaysian airlines-flyet som styrtet. Hackere opprettet falske Facebook-sider i ofrenes navn for å tjene penger. En annen svindelvideo hevdet at det savnede flyet fra samme selskap var funnet i Bermudatriangelet.

Også formel 1-stjernen Michael Schumachers skiulykke ble utnyttet av hackere. En video hevdet at Schumacher var død, mens det hele egentlig bare var et forsøk på å drive trafikk til visse nettsider.

I likhet med Hoax slayer advarer Hackread mot den nye svindeltrenden. De ber folk om ikke å klikke på videolinker som hevder å være sjokkerende videoer.

– Det lureste er å holde seg til klipp fra autentiske nettsteder som Youtube, og kun utvalgte Facebook-sider.