Jim Solbakken betalte reise for Senegal-sjef

– Ved å hente landslagstreneren til Norge, mener Molde og Solbakken at sjansen for landslagsspill vil øke, skriver Solbakkens regnskapsfører i e-post.

SJEKK: Her er de mistenkelige Solbakken-overgangene

Fotballagenten Jim Solbakkens virksomhet etterforskes i disse dager av FIFA.

Mandag kan TV 2 Sporten avsløre hvordan den omstridte agenten og Molde var med på å påvirke Mame Biram Dioufs overgang fra Molde til Manchester United i 2010Den senegalesiske spissen ble solgt for rundt 50 millioner kroner.

REGNSKAPET: «Frankrike med Senegal og landslaget» og «Medical Mame fra Frankrike» er blant utgiftene i Jim Solbakkens regnskap.
REGNSKAPET: «Frankrike med Senegal og landslaget» og «Medical Mame fra Frankrike» er blant utgiftene i Jim Solbakkens regnskap.

Selv om Manchester United hadde sine beste advokater på saken, var det ett problem de ikke kunne løse fra kontorpulten: Mame Biram Diouf hadde ingen A-landskamper for Senegal, og ville dermed ikke få arbeidstillatelse i England.

Forsøkte å få speider til å betale regningen
E-poster TV 2 har fått tilgang til, viser hvordan Jim Solbakken og Molde løste utfordringen rundt Dioufs manglende landskamper.

I en diskusjon mellom Solbakken og Dioufs daværende speider Jon Thorstensen, kommer det frem at Solbakken forsøker å få Thorstensen til å betale en regning på 10.658 kroner, som Solbakken og Molde satt igjen med etter at den senegalesiske landslagssjefen Kandija Alijus ble hentet til Norge.

I en e-post datert 5. oktober 2010 til Jim Solbakken, Bjørnar Bjåstad (Solbakkens regnskapsfører red. anm.) og investor Rolf Krogstad skriver Jon Thorstensen punktvis:

«1. Landslagstrener Kadija Aliju sin tur til Norge belastes meg. Det er helt feil. Det var Moldes og Jims idé for å få Mame på A-landslaget. At JEG skal bære det er helt uaktuelt. Jeg kunne til og med plusset på forpleining, da jeg hadde han på besøk i heimen, om jeg hadde vært knølete nok. 10.658,- skal jeg da ha tilbake».

Jim Solbakkens regnskapsfører Bjørnar Bjåstad svarer følgende på vegne av Solbakken, 14. oktober 2010:

«Det var avgjørende for en overgang til Man Utd for Mame at han var med A-landslaget, ved å hente landslagstreneren til Norge mente Molde/Jim sjansen for landslagsspill for Mame ville øke. Det er derimot klart at utgiftene skal deles 50/50, og korrigeres i endelig oppsett.»

– Jeg var jævlig opprørt over de greiene der, sier Thorstensen til TV 2.

«Lobbyvirksomhet»
Like etter den senegalesiske landslagssjefens besøk til Molde ble Mame Biram Diouf tatt ut på landslaget til en treningskamp mot Kongo i Frankrike. Jim Solbakken og Molde-direktør Tarje Nordstrand Jakobsen satte seg på flyet til Paris. Solbakken ønsket å fakturere Thorstensen for reisen, noe speideren mente var svært urimelig.

«2.Frankrike med Senegal og landslaget (22.976,-/2 = 11.488,-). Jeg er like kategorisk på at jeg IKKE har NOE med Jim og Tarje N sin tur til Paris for å se landskamp. Det er IKKE relevant her. 11.488,- skal jeg da ha tilbake.», skriver Thorstensen i en e-post datert 6. oktober 2010.

– At de to reiste til Paris uten meg, og ikke minst det at jeg skulle betale for deler av turen, hører jo ethvert menneske at ikke rimer godt, sier Thorstensen.

– Jim og de gjorde det de kunne for at Aliju skulle trives i Norge, legger han til.

Solbakkens regnskapsfører svarte igjen på vegne av agenten:

«Ref. pkt. 1. Det var avgjørende for en overgang til Man Utd for Mame at han var med A-landslaget. For å bidra til å sikre landslagsplassen for Mame reiste Jim sammen med tolk for å snakke med landslagssjefen under samlingen («lobby-virksomhet») og oppfølging av at Mame gjorde sitt ytterste for å spille seg til en plass på laget. Kostnadene anses dermed relevante.»

Solbakken betalte medisinsk sjekk
TV 2 har også fått tak i Solbakkens utgifter i forbindelse med overgangen (se regnskapet lenger oppe). Her kommer det blant annet frem at agenten skal ha brukt 13.785 kroner på en medisinsk sjekk.

– Det er også et punkt som er helt bak mål, kommer det fra Thorstensen.

– Hvorfor skulle Jim betale for den medisinske sjekken til en spiller som blir solgt til det som kanskje er verdens rikeste klubb? spør han retorisk.

Solbakken: – Har aldri betalt noen landslagssjef
Fredag konfronterte TV 2 Jim Solbakken med e-postutvekslingen mellom hans advokat Bjørnar Bjåstad og Jon Thorstensen. Vi fikk følgende svar:

– Jeg har aldri betalt noen landslagssjef for å få spillere inn på et landslag. Jeg kan derimot bekrefte at en fra Det senegalesiske fotballforbundet fikk refundert reiseutgifter til Norge, dette som alle andre som har kommet til Norge fra Senegal nødvendigvis må få.

Etter å ha gått mer i detalj rund hva som stod i e-postene, svarte Solbakken:

– Vi kan ringes i morgen, så kan jeg forklarer deg hvordan visumprosessen  inn til Storbritannia er. Det er riktig av Molde/meg å hente folk opp, slik at de fikk se hvor gode de tre spillerne var, og dermed fikk de inn på landslaget. «Scouting» heter det, men de har ikke råd til det, slik som et europeisk lag har, så da refunderte vi flybillettene.

Da TV 2 var i kontakt med Jim Solbakken på mandag, hadde han ikke anledning til å prate over telefon.

Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen ga på sin side en kort kommentar etter å ha fått tilsendt utdrag av dokumentasjonen.

– Jeg er ikke kjent med den e-postkorrespondansen det refereres til her. Meg bekjent har Molde FK aldri betalt penger til noen på ulovlig vis, er alt Nordstrand Jacobsen ønsker å si til TV 2 om denne saken.

Flod: – Jeg blir sjokkert
Advokat, agent og leder i Agentforeningen Per A. Flod reagerer sterkt da han får lese e-postutvekslingen mellom Bjørnar Bjåstad og Jon Thorstensen.

– Det er jo en arbeidsmetode som jeg aldri har vært borti, selv om jeg har hørt både beskyldninger og rykter om at slikt forekommer. Men det er klart jeg blir sjokkert, sier Flod til TV 2.

– Hva tenker du om at dette har skjedd?

– Det å bestikke en landslagssjef for å få en spiller inn på landslaget fordi spilleren, selgende klubb og agenten selv skal tjene penger... Det er ikke slik det skal være.

– Er dette smøring og korrupsjon?

– Det kan det være. Det ligger i hvert fall veldig nære.

Tror Dioufs landslagsplass kan være kjøpt
– Det bryter jo med fotballens idé. At en spiller som i utgangspunktet ikke er god nok skal inn på landslaget på grunn av økonomiske grunner som gagner landslagssjefen er uhørt, sier Flod, og legger til:

– Det å drive lobbyvirksomhet er lov, men det å drive på med korrupsjon er ikke lov.

– Har man nærmest kjøpt en landslagsplass her?

– Det kan jo virke slik, ja. Og hvem vet da om de kan ha drevet på med lignende i andre situasjoner.

– Er dette straffbart i henhold til agentreglementet?

– I agentreglementet står det ingenting om at korrupsjon er forbudt, men det står det derimot andre steder. Smøring er jo en form for korrupsjon.

– Vil Agentforeningen gjøre noe med dette?

– Vi vil kreve at dette nå ryddes opp i. Og de som har ansvaret for at det skjer i Norge, er Fotballforbundet.

– Gjør NFF nok for å ta tak i slikt som dette?

– På ingen måte. Det har jeg også sagt mange ganger før. Det største problemet med agentreglementet er at det ikke er noe apparat som følger opp dette.

– Solbakken er jo også landslagssjef Per Mathias Høgmos rådgiver. Med tanke på det, hvilke tanker gjør du deg rundt konkurransevilkårene for agentene i Norge?

– For norske agenter er dette urovekkende. Grunntanken med å ha et agentreglement er at man må ha ryddige, ordentlige og klare forhold for agenten. De som opptrer ordentlig opplever ikke å bli konkurransedyktige, og det er ikke slik det skal være. Det er veldig urovekkende å høre at slikt forekommer, og derfor viktig å ta tak i, avslutter Flod.