FORSKNINGSRAPPORT: Skal vi tro franske forskere, har mengden sterk mat menn liker noe å si for testosteronnivået deres. Foto: Colourbox
FORSKNINGSRAPPORT: Skal vi tro franske forskere, har mengden sterk mat menn liker noe å si for testosteronnivået deres. Foto: Colourbox

Er du en ekte mann? Denne matvanen avslører deg

114 menn fikk valget mellom potetmos og chilli.  Resultatet forbløffet forskerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen elsker chilli. Andre kan ikke fordra det.

Det er det en god grunn til, mener forskere ved det anerkjente universitetet University of Grenoble i rapporten med det passende navnet «Some Like It Hot».

Rapporten blir i januar publisert i det amerikanske psykologifagbladet Physiology and Behavior.

Higer du jevnlig etter sterk og krydret mat, er du ifølge de franske forskerne en real alfa-hann med høye testosteronnivåer.

Et høyt testosteronnivå gjør deg mer eventyrlysten og seksuelt aktiv enn menn som ikke orker tanken på sterk mat. 

– Resultatene er på linje med tidligere rapporter hvor det kom frem en sammenheng mellom testversjon og økonomisk, seksuell og adferdsmessig risikovillighet, sier forskningens leder Laurent Begue til The Telegraph.

Potetmos og ei bøtte med chilli

Han forteller at 114 franske menn i alderen 18 til 44 år deltok i undersøkelsen. Først ble det tatt spyttprøver av mennene for å måle testosteronnivået deres. 

Deretter ble de utstyrt med en tallerken potetmos og en bøtte chillisaus.

Forskerne ble forbløffet over resultatet. Mennene som tilføyde mest chillisaus i potetmosen, var også dem som hadde fått påvist høyt testosteronnivå i kroppen.  

Testosteron får ifølge Begue menn til å oppsøke spenning og nye opplevelser, samt til å ha flere stimulerende sosiale relasjoner og lyst på å ta sjanser. 

Det er også testosteron som nylig fikk Darwin Awards til å offentliggjøre at menn er dummere enn kvinner nettopp på grunn av lysten til å ta sjanser. 

– Det er også mulig at regelmessig inntak av krydret mat bidrar til å øke testosteronnivået, men dette er foreløpig kun påvist hos gnagere, sier forskeren. 

Enn så lenge er ikke krydderets effekt undersøkt på kvinner.