LØP: Elly Chen løp for livet da hun klarte å rømme fra gisseltakeren i lokalet hvor hun jobber hver eneste dag. AFP PHOTO / SAEED KHAN
LØP: Elly Chen løp for livet da hun klarte å rømme fra gisseltakeren i lokalet hvor hun jobber hver eneste dag. AFP PHOTO / SAEED KHAN

Elly Chen løp for livet i gisselaksjonen 

Bildet av servitøren Elly Chen har gått verden rundt etter at hun rømte fra gisseltakeren i Sydney.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gisselaksjonen i Sydney har pågått i over 13 timer, og det er fortsatt et ukjent antall mennesker som holdes som gisler i en Lindt-kafé i den australske byen. 

Det er sent på kvelden i Sydney, og gisseltakeren har slått av lyset i lokalet. Det er helt mørkt, og ingen vet hva som foregår i kafeen. 

Følg utviklingen i Sydney i vårt livesenter. 

Løp for livet 

Etter å ha vært holdt fanget i syv timer klarte fem personer å rømme fra gisseltakeren, og de dramatiske bildene har gått verden rundt. 

Én av dem som løp for livet er servitør og barista, Elly Chen. Hun er én av to ansatte på kafeen som har kommet seg i sikkerhet. 

Elly Chen var det fjerde gisselet som klarte å løpe i sikkerhet. Hun var fortsatt kledd i forkle da hun sprang ut av bygningen, og i sikkerhet hos væpnet politi. 

Gjerningsmannen som står bak gisselaksjonen tvang to av gislene til å stå i vinduet med et arabisk flagg. Én av disse var Elly, og familie og venner så at hun var blitt tatt til fange. 

Gleden var stor da Chen klarte å komme seg i sikkerhet. 

– Jeg er så glad du er i trygghet, skriver søsteren Nicole Chen på Facebook-siden sin. 

Elly Chen studerer på universitetet i Sydney, samtidig som hun er en talentfull idrettskvinne, skriver Sydney Morning Herald.

SE DIREKTEBILDER FRA SYDNEY. 

Så kollegene på TV 

Kathryn Chee jobber med Chen og de andre på kafeen. Selv var hun på vei til jobb på sjokoladekafeen Lindt, da hun fikk høre om dramaet som utspant seg på arbeidsplassen.

– Jeg var på vei ut døra da jeg fikk høre det, og løp inn igjen for å skru på TVen.

Synet som møtte henne på TV-skjermen var et sjokk. Gisseltakeren hadde bedt Elly til holde et flagg med arabisk skrift mot vinduet, og på TV-sendingene kjente hun igjen ytterligere to kolleger.

– Jeg kjente dem igjen med en gang. Hjertet mitt sank. Det er jo bare en liten kafé, sier hun i intervjuet med ABC News.

Hun beskriver en koselig kafé med god stemning blant de ansatte og med mange faste kunder.

– Vi har stamgjester som vi vet hva skal ha. Ofte har vi lagd drikken omtrent før de har kommet inn døren.

Vet ikke motiv 

Politisjef Catherine Burn har ikke villet kommentere om Elly og de andre gislene klarte å rømme på egen hånd eller om de ble sluppet fri. 

Politiet og forhandlerne har stadig kontakt med gisseltakeren, og jobbe iherdig for å finne en løsning på situasjonen. 

Det er uklart hva gisseltakeren krever, og hva som er motivet for handlingen. Flere av personene som klarte å rømme skal ha informert politiet om mannens identitet. Politiet har ikke villet gå ut med navnet hans. 

Den australske terroreksperten Greg Barton sier ifølge The Daily Telegraph at det ikke er sannsynlig at gisseltakeren opererer på egenhånd:

– Han er trolig en del av et nettverk med terrorceller, sier professor Barton til avisen.