Kafé-gisler i video: – Vår «bror» har bedt om tre ting

I tre videosnutter som trolig er spilt inn under tvang på Lindt Café i Sydney, ber tre av gislene om at gisseltakerens krav blir imøtekommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi forstår ikke hvorfor hans krav ikke har blitt innfridd. De er ikke urimelige. Han spør bare om et flagg og en telefonsamtale, og det er det, sier en kvinne på en av videoene som er lastet opp på Youtube.

På videoene holder en person bak gislene opp et sort flagg med arabisk tekst på. Gisseltakeren er ikke synlig på videoene, som trolig er lastet opp på nettet av et annet gissel. Det er ikke bekreftet om videoene er ekte. 

DIREKTE: Følg situasjonen i Sydney i vårt livesenter

Alle tre kvinnene som snakker i videoen sier at gisseltakeren har tre krav: Å få et IS-flagg i bytte mot et gissel, at media formidler «sannheten», at gisselaksjonen er utført av Islamsk Stat og at Australias statsminister må ringe gisseltakeren.

Flere australske mediehus har i løpet av dagen mottatt disse videoene, og meldt at gisseltakeren har krevd av gislene kaller ham «bror».

– Dette er en beskjed til Tony Abbott. Vår «bror» har bedt om tre ting. Det første er at Tony Abbott ringer ham for en kort samtale. Hvis han gjør det, slippes fem av oss fri. Vi kan ikke skjønne hvorfor dette ikke har skjedd.

I videoene gjentas påstanden om at det er utplassert flere bomber i Sydney.

– Viktigst av alt: Det er tre bomber ved George Street, Martin Place og Circular Quay, og for at de ikke skal antennes, må disse kravene oppfylles så raskt som mulig.

– Vær så snill, hjelp oss, sier den ene kvinnen.

Kort tid etter at videoene ble publisert, ble de slettet fra YouTube. 

Mellom 15 og 30 gisler holdes i kafeen, som har vært åsted for et gisseldrama i over 14 timer. Minst fem gisler har klart å komme seg ut av kaféen og i sikkerhet. 

Både ansatte og tilfeldige kunder holdes som gisler.