Sydney-gissel i SMS til moren: – Jeg er ok

Flere av gislene som holdes av en væpnet mann på Lindt cafe i den australske byen har klart å ta kontakt med omverdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FØLG DRAMAET DIREKTE I VINDUET OVER

I rundt ni timer har en væpnet person, trolig IS-sympatisør, holdt ansatte og kunder som gisler på en kafé i Sydney.

Ifølge to gisler, som har snakket med Ten Eye Witness News, sier gisseltakeren at han har fire bomber; to i kaféen og to andre steder i Sydney.

En kvinne som navngis som Mel forteller til radiostasjonen 2GB at sønnen hennes er blant gislene og at han har tatt kontakt. Mel sier sønnen sendte henne en tekstmelding.

«Mamma, jeg er på Lindth kafe i Sydney» skrev han i meldingen.

– Hjertet mitt stoppet og jeg sendte ham en melding tilbake. «Hva skjer? Er du OK», skrev hun.

«Jeg har det bra. Kan ikke snakke» svarte sønnen, som ifølge moren er rørleggerlærling og trolig bare var innom kafeen for å ta en kopp kaffe.

Den australske kvinnen sier det er det siste hun har hørt fra sønnen sin.

Klarte å rømme

Seks personer, både ansatte og kunder på kaféen, har til nå klart å rømme fra gisseltakeren. Dramatiske videobilder hviser skrekkslange menn som kommer løpende fra kaféen og i sikkerhet hos politiet.

Anti-terrorstyrker er på stedet og har slått en jernring rundt området kaféen ligger i, og en rekke bygninger ble evakuert da gisselsituasjonen oppstod for mer enn ni timer siden.

Krever IS-flagg og samtale med Abbott

Politiets forhandlere har vært i kontakt med gisseltakeren i flere timer, og han skal ha fremlagt to krav: Han ønsker et IS-flagg levert til kaféen i bytte med ett av gislene, og å få en telefonsamtale med Australias statsminister Tony Abbott.

Kan være 30 gisler

TV-kanalen Channel 7 meldte først at 13 personer ble holdt som gisler inne i kafeen. Kafeen ligger på Martins Place i byens finansdistrikt.

Direktøren for Lindt-kafeen, Steve Loane, har sagt at det kan være mellom 40 og 50 personer inne i lokalene, ifølge news.com.au.

De siste meldingene fra australsk politi går på at det nå er «færre enn 30 gisler» som holdes i kafeen.

SE DIREKTESENDING FRA SYDNEY ØVERST I ARTIKKELEN.