Hva gjør du når bilsamlingen har tatt litt overhånd? Har du mange nok kan du lage tidenes kuleste 'annonse-hjulekalender', slik som Ketil Raaum fra Gjøvik har gjort. Foto: Privat/Facebook
Hva gjør du når bilsamlingen har tatt litt overhånd? Har du mange nok kan du lage tidenes kuleste "annonse-hjulekalender", slik som Ketil Raaum fra Gjøvik har gjort. Foto: Privat/Facebook

Ketil selger én bil hver dag – helt fram til jul

Her snakker vi unik hjulekalender!

Mange bilentusiaster kjenner seg sikkert igjen i situasjonen: Med årene dukker det opp noen billige prosjekter som man må sikre seg før de blir borte – og noen biler man alltid har hatt litt lyst på finner veien inn i garasjen fordi man plutselig fikk et tilbud man ikke kunne si nei til.

De fleste av oss har vel også på ett eller annet tidspunkt måttet ta seg selv i kragen og slutte med impulskjøpene – eller aller helst selge unna noen for å skaffe plass og penger til mer presserende ting.

Les også: 15 heldige nordmenn kan glede seg til rå BMW i julegave

Men de fleste av oss gir oss lenge før vi kommer til nivået Ketil Raaum på Gjøvik er på. Så kan vi heller ikke lage en så kul «hjulekalender» som han har laget i år!

En ny annonse per dag

Raaums navn er ikke helt ukjent for en del som frekventerer diverse grupper for veteran- og amcarinteresserte nordmenn på Facebook. Og det var på de gruppene at han lanserte årets store gimmick på 1. desember:

«Ketils hjulekalender» ble lansert med en ny bil til salgs i hver luke – og halvveis til julaften kan vi nå konstatere at mannen har holdt stilen.

– Hva i all verden er egentlig dette her, Ketil? Har du virkelig nok biler til å åpne nye luker i julekalenderen helt til 24. desember?

Les også: Denne Studebakeren gir julegavene dine rask skyss...

– Hehe, ja, jeg har litt over 50 biler som jeg har bestemt meg for å selge, så det holder til neste jul også, sier han når vi treffer ham på telefon innimellom slagene.

Var planlagt å bli museumsbiler

Eller «salgene». For det har ikke manglet på interesse, forstår vi. Men mer om det siden…

– På Facebook fremstår du som den stolte eier av et antall Packarder, og av det du har lagt ut til salgs så langt er det mye Studebaker og Hudson. Vi mistenker en link til «Eight Amcars»-klubben på Romerike, klubben som siden 1977 har fokusert på vern av gamle utgåtte bilmerker fra USA?

– Ja, det stemmer nok det. Men bilene er mine private, de var tenkt til det museet som klubben hadde planer om å få i stand. Men nå ser det ikke ut til å bli noe av det. Og så har jeg kommet frem til at jeg trolig ikke blir 200 år gammel, sier Raaum.

Les også: Karmann-Ghiaen var en flott julegave – men se hva som skjedde...

En erkjennelse mange nok kan kjenne seg igjen i. Og han har altså bestemt seg for å tømme lageret helt. Biler i alt fra kjørbar stand til totalobjekter legges ut, og sjeldne er de også, mange av dem.

– Litt som en sykdom...

– Det blir litt som en sykdom dette, man kjøper alt man kommer over. Nå er det tid for å prioritere annerledes. Jeg bruker et sted mellom 40.000 og 50.000 kroner i året bare på å leie lagerplass. Det skulle vel være mulig å bruke de til noe morsommere også, sier han.

Så langt er ikke noe solgt, men han har fått kontakt med mange aktuelle kjøpere, og han har ikke hastverk. Her er poenget å få i gang noen prosesser, slik at bilene etterhvert kan bytte hender.

Salget skjer også helt uten vemod – selv om dette er biler han har kjøpt for å sikre at de skulle bli tatt vare på, og ikke gå en usikker fremtid i møte. Entusiasmen hos de som har tatt kontakt til nå har da også vært betryggende, forstår vi.

Les også: Denne samleren sluttet ikke i tide – nå krever naboene opprydding

– Man kan jo også se det som at det er morsommere om 25 personer kan eie en sjelden gammel Hudson hver, og kjøre med dem, enn at jeg skal sitte med alle 25 selv, sier han.

En av tre bevarte Hudson convertible

Så langt har vi sett sjeldenheter som en 1941 Hudson convertible, som det kun skal finnes tre bevarte eksemplarer igjen av i verden, og en 1964 Studebaker Daytona Wagonaire, den sjeldne stasjonsvognen hvor man kan skyve frem den bakre delen av taket, men også en Ford F-serie bilfrakter fra 1980-tallet.

En dag fikk han også datatrøbbel, slik at han ikke fikk tak i noen bil-bilder. Men som den samleren han er hadde han selvsagt noe annet han kunne kaste innpå – foreløpig har imidlertid ingen bladd opp 250.000 kroner for internett-domenet «chevy.no».

– Har du planene klare for en skikkelig godbit på julaften?

– Hehe, ja, jeg tror jeg vet hva det må bli da. Det blir noe å glede seg til, lover bilsamleren som holder store deler av Norges veteranbil-entusiaster i spenning gjennom hele desember måned på Facebook.

Les også: Noen bilselgere "tar litt av" – men når er det riktig å sette dem på plass?