En av disse skal bli Årets bil 2015

Finalistene er klare – hvilken er din favoritt?

Dette er noen av finalekandidatene som skal kjempe om betegnelsen Årets bil 2015.
Dette er noen av finalekandidatene som skal kjempe om betegnelsen Årets bil 2015.

"Årets Bil i Europa" er en prestisjefylt og viktig kåring for bilbransjen. I år ble til sammen 31 kandidater nominert. Nå er sju av dem videre til finaleomgangen.

Bilene er: BMW 2-serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes C-klasse, Nissan Qashqai, Renault Twingo og Volkswagen Passat.

Juryen som avgjør hvem som vinner består av 58 motorjournalister fra hele Europa – og antallet representanter fra hvert enkelt land baseres på størrelsen av landets bilmarked eller bilproduksjon.

Årets bil for to år siden - nå forsvinner den

Beste bilkjøpet


Det er ingen kategorier eller klasser i denne kåringen, målet er ganske enkelt å finne det beste bilkjøpet blant alle deltakende bilmodeller.

Selve avsløringen av vinneren skjer i forbindelse med bilutstillingen i Geneve-utstillingen i mars. Det ligger noen faste kriterier til grunn for å kunne være med i en slik kåring. Bilen skal være relativt folkelig, hvilket innebærer at det skal ligge til grunn et forventet salg på minst 5.000 eksemplarer per år.

I tillegg må alle bilene være helt nye, det kan ikke være oppgraderte/facelift-versjoner av allerede eksisterende modeller.

Det siste kravet er at bilene må være introdusert i minst fem europeiske land innen årets slutt.

Jostein har kjørt 300.000 km, og aldri vært på service

Bennys favoritt  

Peugeot 308 ble Årets bil i 2014, og slo blant annet forhåndsfavoritten Tesla Model S. 

Det ble det ganske mye publisitet rundt. I år er det ikke like lett å plukke ut en klar favoritt, men mange mener VW Passat bør ha gode muligheter for å hale dette i land.

- Den er nok også min favoritt blant disse. Passat er virkelig blitt en ny bil. Den har løftet seg mange hakk i forhold til forgjengeren, og byr på på premiumfaktor til en overkommelig pris, sier Brooms bilekspert Benny Christensen og legger til:

Les testen av Passat: Så bra er den!

Nesten alle fra Europa 

- Etter min mening bør også Nissan Qashqai ha gode muligher. Her har Nissan vært svært sentrale i å bygge opp en ny bilklasse. BMW 2-serie Active Tourer er også spennende, på den måten at det er noe helt nytt fra BMW. Ford Mondeo er en veldig bra bil, men her taler det nok mot den at den i praksis ikke er helt ny, søstermodellen har job vært i salg i USA i flere år allerede.

- Bare én ikke-europeisk bil på lista?

- Ja, det må kunne sies å være litt spesielt... Og selv om Nissan er japansk, er Qashqai utviklet og produsert i Europa. Nå egentlig er det helt europeiske dominans her, avslutter Benny. 

Vi testet Qashqai i Spania: Klassens beste bil! 

En annen kåring: Er dette verdens styggeste bil?