SPIONUTSTYR FUNNET PÅ AKER BRYGGE: Det skal være falske basestasjoner på Aker Brygge.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPIONUTSTYR FUNNET PÅ AKER BRYGGE: Det skal være falske basestasjoner på Aker Brygge.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aftenposten: Spionutstyr avdekket på Aker Brygge

Aftenposten har funnet spionutstyr på Aker Brygge og sier det er det mest avanserte de har funnet til nå. 

På Aker Brygge skal det være funnet sterke signaler fra en falsk basestasjon, skriver Aftenposten som har undersøkt bruken av mobilovervåkingsutstyr i Oslo

I følge Aftenposten skal senderen som tar inn signalene være plassert i et vindu i et kontorbygg ved Rådhusgata.

Et område med mye verdifull informasjon

Området huser mange av Norges viktigste finans- og forretningsfolk som innehar verdifull informasjon. 

– Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker Brygge og Lysaker. Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier Kyrre Sletsjøe, leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies til avisen.

Signalene som blir tappet fra mobilene kan overvåke tekstmeldinger og avlytte samtaler. Data kan også bli hentet ut fra mobilen. 

Avansert og dyrt utstyr

Aftenposten har kunnet avsløre det er satt opp flere hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-cachere, rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

Utstyret skal være svært avansert og ha en prislapp på mellom 500.000 kroner og to millioner kroner.

Privatpersoner har ikke l
ov til å bruke slikt utstyr
Det er ifølge norsk lov bare politiet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet som har hjemmel til å bruke slikt utstyr.

– Det som er blitt avslørt er veldig, veldig alvorlig. Og det er jo spennende å se hva vi har av motkraft for å få stoppet dette, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2 tidligere denne uken da det ble kjent at Stortinget overvåkes.