Her vender A-ha tilbake til Rio og Maracanã stadion

A-ha feirer sitt eget 30-års jubileum i Rio med konsert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1985 så to av popmusikkens ikoner dagens lys. A-ha ga ut sin legendariske debutplate «Hunting High And Low» og den verdensberømte musikkfestivalen Rock In Rio gikk av stabelen for første gang.

Invitert tilbake

I 1991, spilte A-ha på Rock In Rio for 198 000 fans på Maracanã stadion, og satte verdensrekord i antall solgte billetter til en konsert.

For å feire både festivalens og bandets 30-årsjubileum i 2015, er A-ha invitert til å spille på festivalen igjen. I september 2015 kommer derfor de tilbake til Rock in Rio – og det blir en helt spesiell konsert. Men de skal ikke spille på Maracana, men på City of Rock-festivalen.

– Det er fantastisk, bare å gå ut her igjen. Det er veldig følelsesladet, sier Morten Harket i det han entrer den erverdige stadioen i Rio.

– Rock In Rio-festivalen var for oss et av de aller største høydepunktene i karrieren. Å komme tilbake hit å få en sjanse til å få de samme følelsene som da, er en unik sjanse, sier Magne Furuholmen.

Stort publikum

Da A-ha ble spurt om å spille på Rock In Rio i 1991, var det en mulighet de ikke kunne la gå fra seg. Og det største publikummet under festivalen var det A-ha som samlet.

Morten Harket minnes at i 1991 hadde bandet kommet «over toppen» i Europa og Nord-Amerika.

– Der hadde den første store bølgen begynt å avta. I Sør-Amerika derimot skjedde det noe spesielt – en ny bølge, en annerledes bølge, sier Morten Harket.

A-ha hadde først turnert i Brasil i 1989, og så stor var responsen at konsertene deres snart ble flyttet til fotballstadioner med kapasitet på 90 000.

– Brasil har en helt spesiell plass i våre hjerter, sier Magne Furuholmen.

Pensjonert surfer

Nå får altså gutta en ny mulighet til å spille i Rio, og når det sammenfaller med bandets 30-års jubileum var valget enkelt.

– Det var rett og slett umulig for oss å si nei til å feire festivalens 30-årsjubileum, særlig fordi det sammenfaller med vårt eget 30-årsjubileum. Jeg innbiller meg at det må være som å få vite at 1000-årsbølgen nærmer seg stranda selv om du er pensjonert surfer må du bare børste støvet av brettet og kaste deg uti vannet.