SKREMMENDE: Venstre-leder Trine Skei Grande er skremt av det som nå er kommet fram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKREMMENDE: Venstre-leder Trine Skei Grande er skremt av det som nå er kommet fram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Trine Skei Grande er skremt over spion-avsløringene: – Dette er et varsko

Aftenposten har avslørt at det finnes flere falske basestasjoner som kan overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Nå krever Venstre og Krf svar på hvem som har visst hva. 

Flere falske basestasjoner som kan overvåke politikere og andre som er i området, er satt opp i Oslo-området, blant annet rundt Stortinget, ifølge Aftenposten.

De melder at de falske basestasjonene kan overvåke all mobilaktivitet i området.

De som styrer overvåkingsutstyret vil i prinsippet kunne finne ut hvem som beveger seg forbi og inn i Stortinget, regjeringskontorene eller andre steder i området.

De kan også plukke ut bestemte personer for avlytting og tapping av data fra mobiltelefonen, skriver avisen.

– Dette var helt ukjent for oss. Etter at vi fikk høre om Aftenpostens undersøkelser reiste vi ut på fredag. Da gjorde vi funn som vi vil analysere videre til uken, sier kommunikasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Berg Veire til TV2.

Har utført målinger

Målinger Aftenposten har gjort, viser at det er satt opp flere hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-cachere, rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

– Det som er blitt avslørt er veldig, veldig alvorlig. Og det er jo spennende å se hva vi har av motkraft for å få stoppet dette, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2.

ALVORLIG: Eldbjørg Løwer, leder i Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, mener det som nå har kommet fram er svært alvorlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALVORLIG: Eldbjørg Løwer, leder i Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, mener det som nå har kommet fram er svært alvorlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun sier de fleste politikere på toppnivå er klar over at det er en fare for å bli avlyttet, og at hun dessverre ikke er overrasket over avsløringene. Likevelber hun nå om en redegjørelse «i åpent storting, eller i lukkede møter», og sier hun er skremt av det som har kommet fram.

– Jeg håper PST I lukket rom kan fortelle at de har visst om dette. Jeg håper de også har en klar forklaring på hvordan de jobber for å bekjempe det, og at de jobber aktivt med dette, sier hun.

Sårbart sentrum

Eldbjørg Løwer, leder i Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, ser også veldig alvorlig på det som nå er kommet fram. 

Hvem kan stå bak dette?

– Det har jeg ingen mening om, sier Løwer.

I løpet av en kilometers radius i Oslo sentrum finner vi en rekke av Norges viktigste bygninger, deriblant Stortinget, Statsministerboligen og Norges Bank.

Også EOS-utvalgets lokaler ligger i dette området. De oppbevarer og har innsyn til mye viktig informasjon om de hemmelige tjenestene.

– Vi må gå en runde med oss selv og se om det kan være noen sårbare punkter hos oss. Vi oppbevarer og diskuterer, samt har innsyn, i mye viktig informasjon om de hemmelige tjenestene, sier hun.

Hun er likevel ikke bekymret for at viktige hemmeligheter allerede kan ha lekket.

– Våre sikkerhetsrutiner er så grundige at jeg ikke er redd for at noe har blitt lekket hos oss, sier Løwer.

– Blåøyde

Aftenposten har nå avslørt dette. Burde ikke norske myndigheter ha funnet ut av dette selv?

– Jo, det kan du si. Nå bør Nasjonal sikkerhetsmyndighet ta tak i dette. Kanskje har vi vært litt blåøyde, og bør ta slike ting mer alvorlig i fremtiden, sier Løwer.

Også Skrei Grande understeker at det finnes en reell risiko for at andre ønsker å få tilgang på norske hemmeligheter. 

– Andre land overvåker oss, andre interesser prøver å undergrave måten vi tar avgjørelser på og viktige myndighetpersoner. Det er en viktig jobb for PST å begrense det, sørge for å stoppe det og hindre dem i å få mulighet til å gjøre det. Da er dette en viktig varsko, og dette er noe som det bør prioriteres å jobbe med, sier Grande. 

– Det er mange aktører der ute som gjerne vil vite hva et rikt land som Norge tenker og gjør, sier hun.