Tyldum-film kan stikke av med fem Golden Globes

Imitation Game er nominert til hele fem Golden Globes, og Turist er nominert til én.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når nominasjonene til Golden Globe 2015 ble kjent torsdag, var det to filmer med norske aktører som kan håpe på å stikke av med noen av de gjeveste prisene.

Den svenske filmen «Turist», med norske Lisa Loven Kongsli i en av hovedrollene, er nominert i kategorien beste fremmedspråklige film, mens filmen «The Imitation Game» som er regissert av nordmannen Morten Tyldum, er nominert i kategorien for beste film, beste filmmusikk og manus, samt hovedrolle og birolle.

«The Imitation Game» ligger dermed helt i ledelsen i antall nominasjoner, på en delt andreplass sammen med filmen «Boyhood» – kun slått av «Birdman», som fikk syv nominasjoner.

Nazi-drama

I «The Imitation Game» har Tyldum med seg kjente skuespillere som Sherlock-stjernen Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode og Allen Leech. Cumberbatch er nominert til beste mannlige hovedrolle for filmen, mens Knightley er nominert til beste hvinnelige birolle.

Det er amerikanske Graham Moore som har skrevet manus, mens franskmannen Alexandre Desplat har skrevet filmmusikken. Filmen handler om det britiske matematikkgeniet Alan Turing som under andre verdenskrig krakket en av Nazi-Tysklands vanskeligste koder. Det at han klarte å knekke koden ses på som avgjørende for krigens utfall.

Møtt med jubel

Filmen ble vist på filmfestivalen i Toronto hvor den ble møtt av jublende folkemasser og vant publikumsprisen, og den har høstet strålende kritikker verden over. I Norge har den kinopremiere første juledag.

– Den oppmerksomheten vi får er helt fantastisk. Man gruer seg og er spent når man jobber med en film, og mottakelsen har vært utrolig, sa Tyldum til TV 2 i Toronto tidligere i høst.

Familiedrama med norske hovedroller

Turist, på sin side, skildrer en familie på tur på et skisenter i AlpeneDa det plutselig kommer et stort snøskred inn over skisenteret, stikker familiefaren av fra familien for å redde seg selv.

Det er en avgjørelse han må leve med og forsvare overfor familien, venner – og seg selv.

Filmen har ikke bare norske Lisa Loven Kongsli på rollelista, men også Kristofer Hivju, som er kjent for sin rolle i «Game of Thrones».

Svensk Oscar-kandidat

Regissør Ruben Östlund hadde to mål for filmen.

– Vi ville lage filmhistoriens mest spektakulære skredscene, og vi ville øke antallet skilsmisser, sa den svenske regissøren til TV 2 tidligere i høst.

– De som ser filmen kan bruke den til å teste forholdet. Istedenfor å spandere ti eller tjue år sammen, kan man kanskje komme til en raskere avgjørelse om dere skal være sammen eller ikke, sier han.

Filmen er også Sveriges Oscar-kandidat.