Adán (21) oppsøkte Malala også før scene-stormingen

Den meksikanske mannen som kuppet seremonien i Oslo Rådhus tok bilde med Malala inne på Grand Hotel tidligere på dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne i går fortelle at det var 21 år gamle Adán Cortés Salas som tok seg helt opp til scenen under den direktsendte fredsprisseremnien for fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Salas er en meksikansk student som 9. desember søkte om asyl i Norge.

Politiet tok selvkritikk for sikkerhetsbruddet som gjorde at Salas, uten billett eller akkreditering, kunne komme så nær Malala og Satyarthi uten å bli stoppet. Oslo politidistrikt varslet at sikkerhetstiltakene for resten av Nobel-arrangementet ville bli skjerpet.

I kveld kan TV 2 fortelle at Salas tidligere på dagen, før fredsprisseremonien,oppsøkte Malala på Grand Hotel i Oslo sentrum. I foajeen på hotellet ble det tatt et bilde av ham og fredsprisvinneren.

– Politiet er kjent med dette og vi er også kjent med at det er mange som har vært veldig nær fredsprisvinnerne og også tatt selfies, så det er en opplysning politiet er kjent med, sier visepolitimester Roger Andresen til TV 2.

– Får glippene konsekvens for noen?

– Nei, dette er en meget kompleks sikkerhetssituasjon som ledelsen i Oslo politidistrikt tar det fulle og hele ansvaret for, sier Andresen.

– Hva betyr det?

– Det betyr at ingen enkeltpersoner nedover i systemet skal ha noe ansvar for. Det er det toppledelsen i Oslo politidistrikt som har, sier viespolitimesteren.

Bøtelagt

Adán Cortés Salas må betale et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser etter stuntet i Oslo Rådhus. Han har vedtatt forelegget, og saken er derfor å anse som ferdigbehandlet, opplyste Oslo politidistrikt torsdag.

Salas´ søknad om asyl håndteres nå hos utlendingsmyndighetene ved Politiets utlendingsenhet.

– Dette betyr at vi vil gå bredere inn på hvorfor han søker asyl. Vi vil kartlegge hva som ligger til grunn for dette. I tillegg vil UDI avgjøre om de vil ha et intervju med han. Det er UDI som avgjør søknaden, sa Mona T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet til TV 2 torsdag.

Fortalte broren om planene

Tirsdag kveld varslet den 21 år gamle mexicanske studenten sin bror om sine planer om å demonstrere under fredsprisseremonien. Dette bekrefter tvillingbroren overfor nyhetsbyrået Associated Press.

– Han visste at hvis han gjorde dette, ville han være tryggere i Norge enn i Mexico. Han er redd for å bli sendt tilbake. Han vet at etter en slik handling, vil «narkomyndighetene» i Mexico kunne komme til å bruke vold og trusler mot ham, sier aksjonistens bror til nyhetsbyrået.

Flagget som Adán brukte under seremonien hadde flere røde flekker. Ifølge Sopitas.com symboliserer dette blod. Dette er sannsynligvis en referanse til de 43 studentene som er savnet i Mexico.