Nå blir det stormflo

Torsdag må du sjekke naustet og båten, og være forberedt på sjøvann i veien. Bryggen i Bergen slapp akkurat unna å bli oversvømt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 02-tiden var vannet på sitt høyeste ved bryggen i Bergen. Det rant da litt vann opp på brygga, men det ble ingen stor oversvømmelse. 

Lavtrykket som ga kraftig vind og nedbør i Sør-Norge tirsdag kveld og natt til onsdag hadde natt til torsdag enda et ess i ermet:

Det ble stormflo fra Stad og rundt kysten til Østfold.

På Vestlandet var det flo i to-tiden natt til torsdag, og i det vil bli det i to-tiden torsdag ettermiddag. Da vil sjøen står rundt 60 centimeter høyere enn normalt.

På Sør- og Østlandet kommer floen litt senere. I fem-seks tiden torsdag morgen vil vannet stå opp mot en meter høyere enn normalt.

– Både på Vestlandet, Sør- og Østlandet er vannstanden så høy at det normalt går mellom ett og fem år mellom hver gang vi opplever en stormflo av dette kaliberet, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

I Bergen er det varslet en vannstand på 207 centimeter natt til torsdag.

– Det er helt opp til kaikanten på Bryggen, sier Hansen.

I Oslo stiger floen en meter over det normale i fem-tiden torsdag morgen.

Har du båt liggende ute bør du se til den når floen er på det høyeste, og passe på at det ikke kan flyte bort ting dersom sjøen skulle gå inn i naustet ditt. 

Veier helt i sjøkanten kan bli oversvømt, spesielt der vind og bølger får hjelpe til.

Den skyldige

Det er lavtrykket som ga oss uvær torsdag som har skylden for stormfloen. Fronten er blåst østover, men senteret ligger fortsatt vest for oss onsdag formiddag.

– Ved Færøyane, men det går langsomt vestover og ligger nordvest for Stad torsdag, sier Hansen.

Lavt trykk

I lavtrykk er lufttrykket lavt, slik navnet sier. Normalt er trykket ved havoverflaten 1013 hPa, i senteret av lavtrykket vil det være rundt 990 hPa når det når frem til Stad.

– Lavere trykk betyr at det er mindre vekt som presser ned mot havoverflaten, og da stiger vannstanden, forklarer Hansen.

En hPa lavere trykk betyr omkring en centimeter høyere vannstand, så trykket får altså havet til å stå 23 centimeter høyere enn normalt torsdag.

Men det er ikke bare trykket som påvirker.

Stormflo

Det blåser ikke storm lenger, men vinden kommer til å ligge rundt stiv og sterk kuling fra sørvest fra Stad til Sørlandet det neste døgnet.

– Rett inn mot kysten altså, og det dytter vannet inn mot land, sier Hansen.

Flo og fjære styres av solen og månen. De trekker på vannet i havet, og sender en tidevannsbølge rundt kloden to ganger i døgnet.

Når månen står på linje med solen og jorden trekker de sammen, og vi får springflo.

– Det var fullmåne sist lørdag, men siden effekten er størst litt etter fullmåne hjelper også månefasen til med å øke vannstanden nå, forteller Hansen.