– Utestengelsen av Ndure ødelegger for Ezinne

– En stor belastning for Ezinne, mener klubblederen.

Oslo (TV 2 Sporten): Etter at Jaysuma Saidy Ndure ble utestengt fra Olympiatoppen på grunn av bruk av en ikke godkjent energidrikk, har det også indirekte rammet sprintkollegaen og klubbkameraten, Ezinne Okparaebo.

Etter en vanskelig 2014-sesong, besluttet Norges raskeste mann og kvinne seg for å danne en ny treningsgruppe der de skulle ha felles trenere, og for første gang en felles satsing med base i Norge.

Men etter bruddet med Olympiatoppen, nektes også Ezinne Okparaebo å bruke sprinttreneren Benjamin Jensen som skulle ha den daglige oppfølgingen av våre to toppsprintere på toppidrettssenteret.

– Ingen av oss ønsker en konflikt med Olympiatoppen, men det er klart at denne saken også har vært en stor belastning for Ezinne, sier sportslig leder i BUL, Hege Pedersen, til TV 2.

På lavbudsjettsleir
Toppidrettssjefen forstår ikke kritikken fra klubben til landets toppsprintere.

– Jeg vet ikke hvordan dette går ut over Ezinne. Men vi kan ikke dele opp folk på denne måten. Enten er man med oss, eller så er man det ikke. Våre folk er nødt til å forholde oss til den politikken vi har. Det er logisk, sier Tore Øvrebø til TV 2.

Denne uka reiste både Ndure og Okparaebo sammen på treningsleir til Tenerife.

– De er på lavbudsjettstur, der vi betaler litt, og Jays betaler for seg selv. Det er han vant til, og ha gjort mange ganger før. Men det er ikke det økonomiske vi synes er vanskelig i denne saken. Det er at Olympiatoppen ikke vil høre på Jays, sier Hege Pedersen.

Landslagstreneren er med
Med seg på turen er også Olav Magne Tveitå, som i mange år har fungert som Ndures personlige trener. I år har han også ansvar for Ezinne Okparaebo, og er dermed inne i teamet med landslagstrenere. Etter utestengelsen fra Olympiatoppen, ble Ndure umiddelbart utestengt fra landslaget i friidrett. At Ndure likevel bruker en landslagstrener – som han selv betaler – er greit for forbundet.

– Vi ser ingen konflikt i dette. Selv om man ikke er på landslag, så kan man ha samme trener på klubbnivå, sier sportssjef, Ronny Nilsen, til TV 2.

På denne samlingen er det uansett Ndure og BUL som betaler for Tveitå. Ezinne Okparaebo får bare sine reiseutgifter dekket av friidrettsforbundet.

– Tveitå får dekket turen av oss, men gjør dette omtrent gratis, uten noe særlig lønn, forteller Pedersen i BUL.

Krever dialog
For friidrettssjefen er det viktigste at Ndure snart blir enig med Olympiatoppen i den pågående striden.

– Jeg vet at produsenten jobber med en godkjennelse. Jays er en viktig utøver for oss, og vi håper på en rask løsning i saken, sier Nilsen.

Men en retur sitter lengre inne enn som så. Toppidrettssjefen krever nemlig mer av Ndure enn at produsenten av den omstridte energidrikken, Verve, får produktene sine godkjent av det laboratoriet Olympiatoppen samarbeider med.

– Hvis det blir en løsning på dette, så har vi en ny situasjon. Og da vil vi innlede en dialog med Jaysuma, sier Øvrebø.

– Så det er ikke noe automatikk i at han kommer tilbake?

– Nei, vi vil innlede en dialog først.