RABALDER: Luen til venstre er Faluns VM-lue. Den har skapt reaksjoner og nå åpner svenskene for å lage en ny versjon: i svenske farger. FOTO: NTB scanpix/Intersport.se/skjermdump SVT.
RABALDER: Luen til venstre er Faluns VM-lue. Den har skapt reaksjoner og nå åpner svenskene for å lage en ny versjon: i svenske farger. FOTO: NTB scanpix/Intersport.se/skjermdump SVT.

Snur etter opprør mot «norsk» VM-lue i Sverige

Nå kan svenskene få VM-luen i gult og blått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag slo svenske medier stort opp at VM-arrangørene i Falun hadde valgt rødt, hvitt og blått som fargene på VM-luen.

– Hvordan tenkte dere egentlig her, skrev Aftonbladet.

Seer- og leserkommentarene i diverse svenske medier la heller ikke skjul på at dette var noe som provoserte mange svensker.

De kan imidlertid puste ut skriver SVT.

VM-general Sven von Holst gikk langt i å love at det nå skal produseres en blågul VM-lue, så sant om de får med seg sponsorene og distribuentene.

– Vi får ta til oss protestene og se om vi kan påvirke One Way. Vi får forsøke å få dem til å innse at vi trenger å tilby våre kunder en blågul lue, sa von Holst da han gjestet svensk morgen-TV.

– Jeg kan være enig i at det hadde vært koselig om det hadde vært en blågul lue.

I SVT-studio viste han også frem luen som funksjonærene i mesterskapet kommer til å ha på seg - en helt vit lue.

Bakgrunnen for fargevalget var VM-profilen og at disse fargene tradisjonelt står sterkt i Falun-regionen.

– Luen følger den grafiske profilen som vi har for hele VM. Vi har bygget mye på det røde som har en tydelig lokal kobling med «Falu rödfarg», stuer, dalahesten og Falu koppergruver. Det er naturligt her oppe, sa kommunikasjonsansvarlig Katarina Medveczky til SVT.

I skimiljøet er det likevel klart at rødt, hvitt og blått blir forbundet med Norge.

Også blant Sveriges landslagsløpere.

– Jeg vet at det er Faluns farger, men i skikretser forbinder man det såklart med Norge. Jeg skulle gjerne hatt litt blått og gult, sa Anna Haag til SVT.