BAKTERIER: Mattilsynet overvåker bakterieinnhold i kyllingfileter, men kjenner ikke kilden til de resistente bakteriene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BAKTERIER: Mattilsynet overvåker bakterieinnhold i kyllingfileter, men kjenner ikke kilden til de resistente bakteriene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Resistente bakterier i sju av ti kyllingfileter

Mattilsynet vet ikke hvordan multiresistente e.coli-bakterier har funnet veien inn i norsk fjørfeproduksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer offentliggjorde Mattilsynet funn av kinolonresistente bakterier på kalkun. Så langt viser tall fra 2014 at disse bakteriene også er å finne på kylling.

– Dette er foreløpige tall og Veterinærinstituttet arbeider videre med karakteriseringen av funnene. Det er et høyt tall, og jeg forstår at mange er bekymret for å spise kylling, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Hygiene

Hun sier god kjøkkenhygiene er nødvendig for ikke å få i seg bakteriene.

– Det er ikke farlig. God kjøkkenhygiene beskytter mot uønskede bakterier, sier hun.

Med god kjøkkenhygiene mener hun blant annet at alt fjørfe skal gjennomstekes før det blir spist. Kjøkkenredskaper som er brukt på rått kjøtt skal ikke komme i kontakt med kjøttet etter steking.

– Resistente bakterier er som andre bakterier, de dør når kjøttet varmebehandles, sier Landsverk.

– Alt rått kjøtt kan inneholde bakterier som kan være skadelige. Det er derfor alltid viktig med god kjøkkenhygiene når man tilbereder kjøtt. Og alt fjørfekjøtt skal gjennomstekes.

Ukjent kilde

Det er kinolonresistente e.coli-bakterier Mattilsynet har funnet i kyllingproduktene. Kinoloner, en form for antibiotika, har aldri vært brukt i norsk fjørfeproduksjon.

Det er ukjent for Mattilsynet hvordan fjørfepopulasjonen har endt opp med resistente bakterier.

– Det er viktig å finne kilden til bakteriene. Den jobben må gjøres i et samarbeid med næringen. Forskning og utvikling på dette området må stå sentralt. I tillegg er det behov for mer kunnskap om resistente bakterier i mat og hvilken betydning det har for helsen vår, sier Landsverk, som ikke kjenner til at folk har blitt syke av disse bakteriene.