STORSPILLER I DANMARK: Emily Stang Sando har reddet mer enn Kari Aalvik Grimsbø de to siste sesongene.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
STORSPILLER I DANMARK: Emily Stang Sando har reddet mer enn Kari Aalvik Grimsbø de to siste sesongene. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Bytter førstemålvakten med en som redder mer

Kan Silje Solberg og Emily Stang Sando gjøre som Katrine Lunde og Kjersti Beck for ti år siden?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EM er trolig over for Kari Aalvik Grimsbø. En kneskade gjør at hun ikke spiller kveldens kamp mot Ukraina.

Det gjør derimot Emily Stang Sando.

Målvakten som redder mer for Esbjerg enn nettopp Grimsbø.

Bedre enn Grimsbø?
Larvik-trener Tor Odvar Moen forteller til Aftenposten at han fikk reaksjoner fra danske kolleger da Thorir Hergeirsson tok med Grimsbø fremfor Sando - fordi Sando var en bedre målvakt.

Ser en på statistikken i den danske ligaen, så har Sando reddet 87 av 227 skudd, noe som gir en redningsprosent på 38, mens Grimsbø har 78 redninger på 222 skudd. Redningsprosent på 35.

Marginal forskjell altså. Men også forrige sesong var Sando den av Esbjerg-målvaktene som reddet flest skudd.

Så det er ingen nybegynner som kommer inn i det norske målet. Det er faktisk en meget god målvakt som slutter seg til troppen. Og en målvakt med en stor fremtid foran seg.

Mister rutine
Men det Norge mister er rutine. Massevis av rutine. For Grimsbø var kontinuitetsbæreren bakerst. Hun var målvakten som har prestert i mesterskap før. Og som man kunne være trygg på at ikke ville la nervene spille henne et puss.

For målvaktsspill handler vel så mye om mental styrke som god teknikk. De fleste redningene reddes med innsiden av hodet. Det er ingen som spør hvordan man reddet ballen, bare at den faktisk ble hindret i å gå i mål.

Nå sitter Hergeirsson med en fersk og urutinert målvaktsduo.

Silje Solberg har fått være med i ett mesterskap for å lære. Og hun måtte spille en klar annenfiolin bak Katrine Lunde i fjorårets VM. Lite visste hun da at hun plutselig skulle stå som et like soleklart førstevalg ett år senere.

Et nytt 2004?
Jeg skrev i en tidligere blogg at jeg i årets mannskap ser paralleller til da Norge feide resten av Europa av parketten sist det var EM i Ungarn - i 2004.

Og nå har vi jammen et likhetstrekk til.

For i 2004 kom Norge til Ungarn med Katrine Lunde og Kjersti Beck som målvakter. Frem til da hadde Cecilie Leganger og Heidi Tjugum vært målvaktene som holdt Norge i verdenstoppen.

Lunde hadde vært med for å lære i VM i 2003, og ble bare husket for en svak innsats da Norge tapte 29-30 for Ukraina i åpningskampen. Mens Beck ikke hadde vært i nærheten av noen mesterskapstropp før.

Marit Breivik fikk skylden for Norges VM-fiasko fordi hun satte Lunde i målet mot Ukraina. Det resultatet ble direkte avgjørende for at Norge ikke spilte semifinale.

Før EM i 2004 ble det påpekt at Norge ikke lenger hadde noen matchvinner bakerst. Men det viste seg å være helt feil. Man hadde to.

«Tredjevalget» fikk æren for gjennombruddet
Vi kan også gå tilbake til norsk kvinnehåndballs store gjennombrudd i 1986.

Den gangen hadde Norge en spiller som var regnet i verdensklasse, nemlig Turid Smedsgård - som ble kåret til VMs beste målvakt i 1982.

Hun var ikke med til Nederland fire år senere. I stedet skulle Linn Siri Jensen være førstevalget. Men hun skadet seg i åpningskampen. Dermed måtte Kjerstin Andersen ta det tyngste ansvaret mellom stengene.

Og Gjerpen-målvakten var kanskje den viktigste årsaken til at Norge tok bronse - den første mesterskapsmedaljen noen sinne.

Dette viser bare at Norge har gode tradisjoner når det gjelder å få frem målvakter i verdensklasse. Og at det ikke har vært krise når de beste har gitt seg.

Solberg storspiller i Danmark
Silje Solberg har lenge vært talentfull. Hun har en veldig god grunnteknikk, og har hatt en positiv utvikling hele veien.

Etter at hun flyttet ut av pikerommet har hun vokst veldig. Denne sesongen har hun vist målvaktsspill i ypperste verdensklasse for Team Tvis Holstebro.

Nå får hun også sjansen til å vise det på landslaget.

Så får vi se om Solberg/Sando blir årets Lunde/Beck.