Angriper Olympiatoppens behandling av Ndure

Klubblederen til Jaysuma Saidy Ndure mener sprintesset er urettferdig behandlet.

Oslo (TV 2 Sporten): Norges raskeste mann, Jaysuma Saidy Ndure, ble i november utestengt fra olympiatoppen fordi han reklamerer for en sportsdrikk som ikke er godkjent av det engelske firmaet LGC, som har et samarbeid med toppidrettssenteret.

Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst i saken!

Engelskmennene hadde fram til 2012 godkjenning av det internasjonale antidopingbyrået, WADA. Men mistet dette da de omorganiserte driften, og la om til en mer kommersiell virksomhet.

– Verdiarbeid i praksis
Likevel er de det eneste laboratoriet som er godkjent for å godkjenne kosttilskudd i norsk toppidrett.

– Dette er antidoping arbeid, og verdiarbeid i praksis. Og det gjør vondt noen ganger, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø til TV 2, da han begrunnet utestengelsen av Ndure.

Det reagerer sportslig leder i BUL, Hege Pedersen, kraftig på.

– Dette produktet Jays reklamerer for er godkjent på et WADA-akkreditert laboratorium i Köln. Og Olympiatoppen krever at dette skal være godkjent av et laboratorium i England som IKKE er WADA-akkreditert. Den logikken tror jeg Olympiatoppen må få svare for, for jeg skjønner den ikke, sier Pedersen til TV 2.

Må følge reglene
Toppidrettssjefen hevder at det er uvesentlig om et laboratorium har godkjenning fra WADA, eller ikke.

– Vi har unngått at utøvere har blitt tatt i doping siden Sydney i 2000. Og det er helt unikt i verden. Og en viktig del av hvorfor vi har unngått det, er at vi har tydelige retningslinjer for bruk av kosttilskudd. Og hvilke typer kosttilskudd som er OK, eller hvilke typer kosttilskudd som ikke er det. Når vi opplever at noen bryter det, at de ikke går igjennom det godkjenningssystemet som er vedtatt, så setter vi foten ned.

- Men er det bare dette ene laboratoriet som dere samarbeider med som har denne kompetansen?

– Næ, jo altså, ikke, jo, eh det er jo hyggelig at de har fått det godkjent, men det burde ikke være et problem å sende det til laboratoriet som vi samarbeider med. Alle i norsk idrett er klar over hvordan dette fungerer, og Ndure har signert på at han skal følge våre retningslinjer, sier Øvrebø.

– Etterlyser mer tid
Pedersen mener Olympiatoppen også må ta selvkritikk i måten Ndure ble behandlet på i forkant av utestengelsen.

– Han har gått til dem med produktene. Han har bedt om veiledning. De har sagt til han at de skal se på det, og så hører han ikke mer før det har gått nesten to måneder, sier Pedersen.

Men dette vil ikke Øvrebø være med på.

– Det var ikke en formell henvendelse. Det var mer i forbifarten. Det er ikke slik vi opererer, parerer han.

Likevel står Pedersen på sitt.

– Dette er en prosess som tar lang tid. Han gjør nå alt han kan for å få orden på det, sier hun.

Men Øvrebø på sin side hevder at de ikke har fått noen signaler på at Ndure og BUL er i ferd med å rydde opp i saken.

– Hvis utøverne jobber seriøst og vil at disse tingene skal være i orden. Så må de også foreta en ordentlig henvendelse sånn at vi kan forholde oss til det på en OK måte, sier han.