SKÅL!: Menn som omgås nære kamerater to ganger i uka har bedre helse enn de som holder seg hjemme alene. Foto: Colourbox
SKÅL!: Menn som omgås nære kamerater to ganger i uka har bedre helse enn de som holder seg hjemme alene. Foto: Colourbox

Ny studie: 

– Øl med gutta er sunt

Trenger du en god unnskyldning for å ta en helaften med gutta i dag? Les dette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du mann og har skikkelig lyst på en bytur med gutta, har du nå en god forklaring til kjæresten eller kona.

Det forlenger nemlig livet ditt!

I en studie som Oxford University står bak - på bestilling fra ølprodusent Guinness - kommer det frem at menn som omgås sine fire nærmeste venner to ganger i uka har bedre helse enn de som sjeldent omgås kamerater.

I rapporten kommer det frem at menn som har guttekvelder to ganger i uka blir fortere friske, er snillere og er bedre rustet mot depresjoner forårsaket av pengeproblemer, jobbstress og overtid. 

Lagidrett, lekeslåssing og øl

Studien ble ledet av psykologiprofessor Robin Dunbar ved det anerkjente universitetet.

– Helsebringende samspill kan dannes gjennom en rekke aktiviteter som spenner fra lagidrett til lekeslåssing - eller rett og slett å ta ei øl med gutta på fredag kveld, sier han Daily Mail. 

– Nøkkelen til å opprettholde sterke vennskap er å møtes to ganger i uka og gjøre noe med dine fire nærmeste. 

I studien fulgte Dunbar og teamet fem menn. To av mennene var sammen med kameratene sine to ganger i uka. Disse to hadde betraktelig bedre helse enn de tre som ikke hadde like høy frekvens på sosial omgang med kamerater.

Alle mennene brukte rundt én femdeler av dagen på samspill med rundt 150 «venner» via sosiale medier, tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Dunbar sier at disse digitale samspillene ikke langt på nær ga mennene de samme helsefordelene som å fysisk møte sine fire nærmeste kamerater.  

De med nære venner lever lenger

Nå skal man kanskje ta et studie finansiert av en ølprodusent, og med bare fem forskningskaniner, med ei klype salt.

Men - lignende resultater er kommet frem i en lang rekke studier tidligere. 

En studie over seks år av svenske menn, så på sammenhengen mellom vennskap og blant annet hjerteinfarkt. Denne studien viste at et kjærlighetsforhold til én person ikke hadde så mye å si for hjertets helse. Derimot betydde vennskap mye. Kun røyking var en like stor risikofaktor som det å ikke ha venner.

Tidligere har mentalhelseorganisasjonen Mind gått ut og advart mot at menn som ikke har sosial omgang med kamerater, jobber mye og uroer seg over penger lettere blir deprimerte.

En australsk studie over 10 år, «Effect of social networks on 10 year survival in very old Australians: the Australian longitudinal study of aging», viste at eldre mennesker med en stor vennekrets hadde 22 prosent mindre sjanse for å dø i denne perioden, enn de som hadde færre venner.