To av tre kvinnelige bileiere setter bort jobben med å bytte dekk, det viser en ny undersøkelse. Foto: Scanpix.
To av tre kvinnelige bileiere setter bort jobben med å bytte dekk, det viser en ny undersøkelse. Foto: Scanpix.

Dette vil damene helst slippe å gjøre

Kjønnsforskjellene lever fortsatt på enkelte områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er (heldigvis) bare en myte at bil er en gutteting. Jentene og damene markerer seg stadig mer på dette området – det er nok å for eksempel se på alle bilreklamene som henvender seg direkte til dem.

De er en viktig målgruppe for bilprodusentene. Enten de skal kjøpe bil selv – eller har siste ord når familien skal velge ny bil.

Men på vedlikehold og oppfølging av bilen, er det fortsatt ulikheter. En undersøkelse gjort av YouGov for Biltema, viser at det er en markant forskjell på kvinner og menn på dette området.

Bilen til Thomas får jentene til å hyle

Lurt å ha trent

For eksempel sier 28 prosent av mannlige bileiere at de skifter olje selv, mens ti prosent av kvinner gjør det samme.

Forskjellen er størst for dekkskifte. To av tre kvinnelige bileiere setter bort jobben til verksted, bensinstasjon – eller en mannlig partner.

– Om det er kvinner som foretrekker å overlate bilmekking til mannen i huset, eller om det er han som anser seg selv som best egnet, skal jeg ikke uttale meg om. Selv om det er hjelp å få fra andre bilister langs veien, er det veldig lurt å ha trent på dekkskifte i tilfelle du får en punktering, sier bilekspert Erik Nyhus i Biltema

Derfor må stadig flere ha veihjelp når de punkterer

Bytter olje selv

Bytt gjerne vindusviskere i samme slengen når du legger om til vinterdekk, anbefaler han. Bare en av tre kvinner gjør det selv, mot 68 prosent av menn.

Interessen, eller mangel på sådan, for bilvask og andre gjøremål, er ganske jevnt fordelt på alder. Bortsett fra når det kommer til oljeskift. Mens 31 prosent i aldersgruppen 18-34 år bytter selv, gjøres det bare av ti prosent av bileiere over 55 år.


Overkommelig pæreskift

Flertallet fyller spylervæske selv, de færreste skifter eksosanlegg. Men det er også få som skifter lyspærer, olje og olje- og luftfilter selv.

– Det er en helt overkommelig jobb for folk flest å bytte olje, oljefilter og luftfilter på rundt åtte av ti bilmodeller. Også på flertallet av bilmodellene klarer folk å sette i pærene selv. Du skjønner fort om plassen er så trang at det bør gjøres av proffer, sier Nyhus, i en pressemelding.

Denne nødløsningen kan gi falsk trygghet

Mekke på en superbil selv - er det egentlig smart?

Laster inn forumet...