FORNØYD: Ion Lazar får hard medfart av briter etter at han viser frem huset i Romania han har bygget for trygdepenger. Foto: Channel 5
FORNØYD: Ion Lazar får hard medfart av briter etter at han viser frem huset i Romania han har bygget for trygdepenger. Foto: Channel 5

Rumeneren Ion (36) har bygget «trygdepalass» av andres skattepenger

– Dette er gratis penger! Tusen takk, England, sier rumener. – En nasjonal skandale, sier innvandringskritiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kommende sesongen av dokumentarserien «Benefits Britain: Life On The Dole», hvor det blir satt lys på det britiske velferdssystemet, vekker harme.

I en av episodene som skal vises på TV-kanalen Channel 5 onsdag, møter man blant den rumenske immigranten Ion Lazar (36).

Ion er i full sving med å bygge et hus i hjembyen Argetoaia i Romania til kona og barna. 

Huset er finansiert av trygdepengene han får fra Storbritannia. Ion har vært bosatt i London i 10 måneder for å jobbe deltid som skraphandler. Han får månedlig utbetalt nærmere 20.000 kroner i trygd. Med disse pengene har han bygget seg det britisk presse kaller et «trygdepalass». 

– Dette er jo som gratis penger! Tusen takk, England, utbryter han i episoden. 

– Skryter av utbetalingene

BYGGEPLASS: Ion er takknemlig for at han kan forsørge kone og barn hjemme i Romania mens han jobber i London. Foto: Channel 5
BYGGEPLASS: Ion er takknemlig for at han kan forsørge kone og barn hjemme i Romania mens han jobber i London. Foto: Channel 5

Utsagnet har provosert mang en brite, og Daily Mail slår opp saken med tittelen:

«Mine 600.000 trygdekroner bidro til å bygge huset mitt: Rumensk immigrant skryter av utbetalingene fra Storbritannia som har hjulpet ham å bygge hjem for kone og barn i hjemlandet».

Siden Ion tjener så lite på å samle og selge skrapmetall, slipper han å betale skatt.

Rumenerens åpenhet om hvordan han bruker pengene får politikere til å rase.

Vil bannlyse trygd til immigranter

UK Independence Partys innvandringspolitiske talsmann Steven Woolfe (39) kaller det hele en «nasjonal skandale», og sier at dette er et bevis på hvilke enorme konsekvenser fri flyt mellom EU-land har.

– Vi burde bannlyse alle trygdeytelser til immigranter frem til de har bidratt via skatt i minst fem år. Dette er en nasjonal skandale, sier han til Daily Express.

Selv er Ion takknemlig for at han kan forsørge kone og barn hjemme.

VIL STRAMME INN: Storbritannias statsminister David Cameron vil ha slutt på fri flyt mellome EU-grensene. Foto: Scanpix
VIL STRAMME INN: Storbritannias statsminister David Cameron vil ha slutt på fri flyt mellome EU-grensene. Foto: Scanpix

– Jeg er glad for å kunne tjene penger i England. Takk, England. Dere har hjulpet meg. Jeg har alt nå. Om to eller tre år tjener jeg sikkert 600.000. Kanskje mer. Alle trygdepengene går til Romania fordi jeg har en familie.

– Hun gir meg alt

Tidligere i år var Ion å se i en annen britisk dokumentar som fulgte romfolk bosatt i Storbritannia.

I dokumentaren fortalte han at han var i London for å spare penger til familien hjemme i Romania, og omtalte Storbritannia som «hun».

– Jeg vet at det er veldig, veldig lett å få stønad i England. Hun gir meg alt, hun gir meg gratis penger, hun gir meg alt, sa han i dokumentaren. 

Vil stramme inn

I slutten av november la statsminister David Cameron (48) frem en rekke tiltak som skal gjøre Storbritannia mindre attraktivt for innvandrere fra EU.

Han understreket at Storbritannias fortsatte EU-medlemskap avhenger av om landet selv kan få kontrollere arbeidsinnvandringen fra EU.

Cameron vil blant annet at innvandrere fra EU må ha vært i jobb i Storbritannia i fire år før de kan få ta del av velferdsordningene. Arbeidsledige EU-innvandrere skal ikke få noen som helst offentlig hjelp.

Han vil også ha slutt på at barn av EU-innvandrere som bor utenfor Storbritannia, skal få velferdsutbetalinger som barnetrygd. I tillegg vil han gjøre det mulig å utvise innvandrere som ikke har klart å få seg jobb innen seks måneder.