Nå skal politiet kjøre luksus-SUV

For første gang blir det uniformert BMW i Norge.

BMW X5 debuterer som norsk politibil til sommeren neste år. Den danket nemlig ut en rekke konkurrenter i politiets egen test.
BMW X5 debuterer som norsk politibil til sommeren neste år. Den danket nemlig ut en rekke konkurrenter i politiets egen test.

Norske politibiler var i mange år nærmest synonymt med Volvo.

De var solide og sikre slitere som gjorde jobben dag ut og dag inn – i alle fall så lenge det ikke handlet om å ta igjen råkjørere. For spesielt kjappe var Volvoene sjelden, selv om det hendte de hadde litt ekstra krefter under panseret.

De siste årene har mangfoldet blitt større, selv om mye fortsatt handler om én bilmodell hos politiet. For tiden er det VW Passat.

Politiet hadde det kaldt i Passatene sine...

Uniformert for første gang

Men til sommeren neste år får den selskap av en bilmodell med betydelig høyere prestisjefaktor. Nå skal nemlig politiet også begynne å kjøre BMW X5. Det betyr at vi for første gang får se uniformerte BMW-er på norske veier.

Bladet Politiforum har fått bekreftet avtalen hos Politiets Fellestjenester (PFT).

Det er utrykningsenhetene, innsatsledere og hundetjenesten som nå kan velge X5 som "firmabil".

– En smak av livet som fotballproff. Les testen her:

218 hestekrefter 

Ifølge Politiforum falt valget på BMW-en etter en lengre prosess, der flere konkurrenter ble testet. Disse var Audi Q7, Volvo XC70, Volkswagen Touareg, Toyota Land Cruiser, Mercedes ML og Mercedes GL.

De to premissene for valget var kvalitet og pris, der kvalitet veide 60 prosent og pris 40 prosent.

X5-en som vant anbudet, skal ha 2,5-liters dieselmotor på 218 hestekrefter. Prisen starter på litt under 800.000 kroner.

Helt i teten

– Lista over kandidatene inneholde mange bra biler, men det er ikke veldig vanskelig å skjønne at politiet til slutt endte på X5. Det er en bil som virkelig vil passe en rekke forskjellige oppgaver, sier Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen, som selv har testet dagens X5 ved flere anledninger.

– Dette er en uhyre kompetent SUV. BMW er som vanlig helt i teten når det gjelder kjøreegenskaper. I tillegg er bilen solid og robust bygget. Den tåler en trøkk og har god framkommelighet, selv om den kanskje ikke er den råeste utenfor allfarvei, sier Vegard, og legger til:

X5 eller Volvo XC90? Les hva vi mener

Mindre framtung 

– For politiet er det også et poeng at bilene skal tåle mye vekt, uten at det går ut over kjøreegenskapene i for stor del. Også her er BMW-en et svært godt valg. X5 har i utgangspunktet veldig god vektfordeling. Motoren er trukket ganske langt bakover, det gjør den mindre framtung enn mange konkurrenter.

– Det gjør at den i praksis oppfører seg svært stabilt, også i høye hastigheter. Plassmessig har den også mye å by på. Jeg vil anta at politiet velger utgaven med fem seter, i stedet for sjuseter. Med fem seter har X5 solid bagasjerom, med god plass til for eksempel hundebur, sier Vegard Møller Johnsen. 

Brukt X5? Drømmen har blitt oppnåelig for mange

Halv pris før den har blitt tre år