<span style="font-family: flama_semi_condensed, sans-serif; font-size: 41px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 900; line-height: 43.0499992370606px;" id="ext-gen1718">Ble glemt i sykehussystemet grunnet en datafeil: </span>
Jack Johnsen (62) skulle vært død, men lever på overtid
Drammenseren ble glemt i sykehusets elektroniske pasientjournal. Da feilen ble oppdaget hadde han uhelbredelig kreft.
– Det er spesielt å tenke på at jeg egentlig skulle vært død. Jeg lever fem måneder på overtid.
I 2011 fikk Jack Johnsen (62) magesmerter av en betennelse i tykktarmen. Han lå på Drammen sykehus i tre dager før han ble sendt hjem. I hans elektroniske pasientjournal ble en kontrolltime registrert og han skulle bli innkalt etter to måneder.
Men innkallelsen kom aldri. Han forsøkte å purre totalt fire ganger uten hell.
– Ok, tenkte jeg, da har de kanskje sett at det ikke var noe fare, så jeg glemte det bort. Så skjer det da i 2012, at jeg får de samme smertene, forteller Johnsen til TV 2.
Fikk nye smerter
Om lag ett år senere fikk han nye magesmerter. Han ble innlagt igjen, men denne gangen fikk han en beskjed som føltes som er hardt slag i magen.
Johnsen hadde utviklet uhelbredelig tarmkreft med spredning til lever, bukhinne og lunger. Han fikk beskjed om at han skulle dø og Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) anslo hans levetid frem til sommeren 2014.
– Det som er vondt er at jeg ikke får følge barnebarna mine. Det er kjedelig. Og merkedager i livet som du da vil gå glipp av, sier han og tar en lang pause.
Nå lever 62-åringen på overtid med cellegift som tannhjul og hverdagen består av hyppige sykehusbesøk.

Dør etter en datafeil
Henvisningen som kunne reddet livet til Johnsen ble glemt som følge av en datafeil.
Johnsen forteller at det er vanskeligere å svelge og slå seg til ro med at han snart vil dø på grunn av en feil i sykehusets datasystem.
– Du blir litt bitter av å tenke på at en så dum feil at jeg har falt ut av et datasystem, sier 62-åringen opprørt.
Har du, eller noen du kjenner, opplevd å bli rammet av svikt i elektronisk pasientjournal? Ta kontakt med TV 2s helsejournalister her!
– Det har gått dypt inn på oss
Anders Bjørneboe er er leder på kirurgisk avdeling ved Drammen sykehus, og det var han som oppdaget at Johnsen hadde blitt offer for datafeilen.
– Dette har gått dypt inn på hele avdelingen, vi syntes det er svært leit, aller mest for Jack Johnsen, sier Bjørneboe til TV 2 og legger til:
– Han fikk aldri undersøkelsen som kunne ha avdekket at han hadde kreft på et tidlig stadie, og som vi kunne kurert. Istedenfor ble han uteglemt og fikk først fastslått kreftdiagnosen da det ikke var mulig med en kurerende behandling.
– Dataselskapet visste om feilen
Feilen lå i den elektroniske pasientjournalen(EPJ) levert av det norske datafirmaet Dips ASA.
– Dips visste nok om feilen i forkant, men skjønte nok ikke hvor farlig den kunne være. Utfordringen når det ikke er nær nok kontakt mellom sykehusene og datakyndige er at de datakyndige ikke skjønner hva konsekvensene av en eventuell feil vil innebære, tenker jeg, sier Bjørneboe.
– Visste dere om feilen?
– Nei, det gjorde vi ikke.
– Problematisk
Kirurg Bjørneboe mener at en hverdagen for norske sykehusleger er problematisk.
– Slik jeg ser det, så er Dips det beste systemet vi har i dag, men det må utvikles for at det skal bli enda bedre, forteller Bjørneboe.
Han opplyser de elektroniske pasientjournalene fremdeles inneholder flere feil og at kirurgene på hans avdeling på Drammen sykehus stadig rapporterer feil.
– Vi blir fanget i en situasjon der vi har et system som inneholder feil, men samtidig er vi ansvarlige ovenfor pasienten i forhold til bruken slik at de får en forsvarlig og god behandling.
Dips påtar seg ansvaret
Tomas Alme, Medisinsk direktør i Dips ASA, forteller at de opplever Jack Johnsens historie som svært tragisk.
– I denne saken så dreide det seg om en sikkerhetsmekanisme som ikke virket som den skulle. Det skulle være umulig å gjøre den feilen som ble gjort i systemet. Det medførte at hans avtale forsvant. Vi tar ansvar for at den sikkerhetsfeilen manglet. Men så var det flere andre faktorer som medvirket til at det gikk som det gikk med denne pasienten og én av de faktorene har vi ansvar for.
Dips har ikke vært i kontakt med Johnsen for å gi ham en beklagelse.
Norske leger slakter elektronisk pasientjournal
TV 2 kan avsløre at hverdagen til norske sykehusleger er utfordrende grunnet et elektronisk pasientjournal-system som ofte ikke fungerer godt nok.
Den norske legeforeningen har bedt sykehusleger på sykehus i hele landet vurdere de elektroniske pasientjournalene, på flere områder. Resultatet er nedslående:
