Johaug slo Bjørgen med tre tideler (!) på Lillehammer

Og nå varsler Bjørgen at det kan bli spurtduell om sammenlagtseieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillehammer/Oslo (TV 2 Sporten): Marit Bjørgen tok første stikk i minitouren på Lillehammer ved å vinne fredagens sprint.

På lørdag slo Therese Johaug tilbake.

På fem kilometer fristil åpnet Bjørgen klart best, men motbakkene halvveis i løypen var til Johaugs fordel og sørget for en uhyre jevn avslutning på løpet.

– Gøy at jeg kan vinne slike renn også
De fleste trodde at den siste kilometeren og de slake utforbakkene inn mot mål ville passe Bjørgen best, men i mål var hun såvidt bak lagvenninnen - med fattige tre tideler.

– Jeg er i veldig god form, og det er gøy å se at jeg kan vinne fem kilometer i skøyting også. Det er ikke det som har vært min sterkeste distanse. I morgen blir det et vanvittig hardt skirenn. Men fordelen er at løypene er harde og at det er mange motbakker, så jeg håper på en god dag i morgen, sa hun til TV 2 etter rennet.

Bjørgen leder likevel minitouren sammenlagt, og vil gå ut på søndagens ti kilometer lange jaktstart 32 sekunder foran Johaug. Heidi Weng på andreplass ligger 19,9 sekunder bak Bjørgen.

Tross nederlaget var det en fornøyd Bjørgen som møtte pressen i etterkant.

– Det ble en tøff duell, 0,3 sekunder, og jeg har ikke mistet så mye av ledelsen før morgendagen, så jeg er fornøyd, sa hun til TV 2, og la til:

– Dersom Therese klarer å gå inn 30 sekunder, bør hun klare å henge på meg. Og så vet jeg jo at jeg har en god spurt, så jeg får i så fall satse på den.

Seks norske blant de syv beste
En eventuell spurtduell mot Bjørgen er imidlertid ikke det mest nærliggende for Johaug å tenke på.

– Herregud, jeg må ta inn 30 sekunder først, og det er mot en Marit i form... Men jeg skal gjøre mitt beste, og jaktstart er jaktstart. Det er bra å ha en rygg å gå etter, men det er mye å ta igjen 30 sekunder på Marit, sa Johaug.

Norge tok de fire første plassene på fredagens sprint, og jentene hadde en ny stor dag i sporet på lørdag.

Weng sikret en helnorsk pall ved å ta tredjeplassen foran Charlotte Kalla, mens Ragnhild Haga, Martine Ek Hagen og Ingvild Flugstad Østberg, i den rekkefølgen, sørget for seks norske blant de syv beste.

Fra Wien til Lillehammer for å se Johaug
Ingen reiste lenger for å se Therese Johaug vinne lørdag enn hennes største sponsor: Peter Fiers i Wien i Østerrike, som eier flyselskapet Map Jet, kom kun til Lillehammer for å se Johaug.

– Og slik hun gikk i løypa så var det verdt turen. Det var utrolig moro at hun vant sekundstriden med Bjørgen, sier Fiers.

– Det ble vel hektisk, men jeg rakk starten. Jeg landet på Gardermoen ved midnatt og kom meg til Lillehammer på morgenkvisten med bil. Rett etter at hun kom i mål måtte jeg dra igjen, men det var noen fantastiske timer på Lillehammer. Therese blir veldig, veldig sterk i vinter, sier fortsetter han.

Fiers har gjennom sitt flyselskap nettopp forlenget sponsoravtalen med Johaug. Skiesset får nærmere to millioner kroner i år fra Mapjet.