REKORDSETTER: Henrik Christiansen smiler etter en av mange norske rekorder.
REKORDSETTER: Henrik Christiansen smiler etter en av mange norske rekorder.

Henrik (18) har satt 55(!) norske rekorder

Svømmetalentet Henrik Christiansen fosser frem i VM-bassenget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henrik Christiansen setter stadig nye svømmestandarder.

Torsdag svømte han inn til 4.12,32 på 400 meter medley under kortbane-VM i Qatar. Dermed forbedret han sin egen norske rekord fra NM i mars med 1,5 sekund.

Fredag fortsatte rekordflommen med 3.42,75 på 400 meter fri, nesten sekundet bedre enn Gard Kvales tidligere rekord.

Det er ikke verken første eller andre gangen hardtarbeidende Christiansen setter norsk rekord.

Redkordnoteringen fredag var nemlig 55. gang han satte norsk rekord - hans tolvte seniorrekord, og samtidig hans 43. juniorrekord.

Christiansen er junior i enda ett år, men hvor mange rekorder det er blitt totalt hadde ikke stortalentet oversikt over. 

– Jeg har faktisk ikke tellingen på rekordene, sier Christiansen til TV 2 etter rekorden torsdag.

– Det er jo et ganske flott tall, men jeg håper jo at det blir noen flere.

Vill rekord i sommer

På åpningsdagen onsdag svømte han inn til 1.46,58 og norsk juniorrekord på 200 meter fri.

Pr. dags dato innehar Christiansen åtte ulike norske seniorrekorder og ni ulike juniorrekorder. Gard Kvale hadde på et tidspunkt 13 norske seniorrekorder samtidig, noe som er historisk mye. Christiansen har tatt flere av disse.

Den kanskje råeste rekorden svømmetalentet har satt var da han knuste Kvales norske rekord på 1500 meter fri  på langbane med over 20 sekunder under og tok bronse under junior-EM i sommer. 

– Det er en helt vill og historisk norsk rekord. Jeg kan ikke huske noe lignende, det må ha vært i en helt annen tidsalder, sa en begeistret landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

Beste øvelsene kommer

Verken 200 meter fri (31.plass) eller 400 meter medley (22.plass) er Christiansens beste distanser, og internasjonalt har han et stykke å gå på disse øvelsene. 

På 400 meter fri ble det 18.plass, bare litt over to sekunder fra åttendeplassen som ville gitt finaleplass.

De tre første distansene har imidlertid varslet at formen er god før hoveddistansen 1500 meter fri. Det er først og fremst på den lengste fridistansen at Christiansen har forutsetninger for å hevde seg i toppen både under VM og frem mot OL i Rio.

Skal man dømme etter formen er det bare å forberede seg på flere rekorder fra gutten som er blant de idrettsutøverne i Norge med flest treningstimer i året.

– Jeg er veldig godt fornøyd, dette er jo sekundærøvelser for meg så det er jo egentlig bare morsomt å svømme. Men jeg har fått en god bekreftelse på at formen er på plass og at jeg kan svømme fort på mine hovedøvelser, sier Christiansen.

1500 meter fri går søndag og Christiansen har den 21. beste påmeldingstiden. Forbedrer han den er veien kort til topp ti.

PS: Christiansen er ikke den eneste som setter rekorder i VM-bassenget. Lavrans Solli satte nordisk rekord på 100 meter rygg onsdag da han både i forsøk og semifinale svømte inn til 51,33. Fredag gjorde han det igjen på 50 meter rygg med 23,50.

På stevnets to første dager er det blitt seks verdensrekorder.

Kvinner: Mireia Belmonte Garcia (200m butterfly - 1.59,61) og 400m medley - 4.19,80), Katinka Hosszu (100m rygg - 55,03), Nederland (4x200m fri - 7.32,85).

Herrer: Chad Le Clos (100m butterfly - 48,44) og Brasil (4x50 meter fri - 1.30,51).