Politiet: Gutt (10) døde av uttørring og avmagring

Den ti år gamle gutten som ble funnet død i Oslo i august veide kun 14,8 kilo, men dersom den siktede moren blir erklært utilregnelig kan saken bli henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo politidistrikt mottok fredag den endelige likundersøkelsen i saken med den ti år gamle gutten som ble funnet død i sitt hjem 27. august i år.

Ifølge rapporten er det rimelig å anta at dødsfallet skyldes uttørring og avmagring.

Gutten veide 14,8 kilo og var 131,5 cm lang da han døde.

Det skriver Oslo-politiet i en pressemelding fredag ettermiddag.

I undersøkelsen står det: «Det er ikke påvist noen sikker dødsårsak. Basert på obduksjonsfunn og analysefunn er det rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Nedkjøling kan også ha spilt en rolle. Ved avmagring kan nedkjøling forekomme ved romtemperatur til tross for påkledning.»

Utover dette ønsker ikke politiet å gi flere detaljer fra likundersøkelsen.

Observert i starten av august

– Politiets etterforskning nærmer seg nå slutten. Vi har avhørt en rekke voksne og barn i guttens nærmiljø, herunder lærere, helsepersonell, familie og naboer, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Siste kjente observasjon av tiåringen var i begynnelsen av august 2014. To barn på henholdsvis ti og tolv år, som kjente gutten, har forklart til politiet at det på dette tidspunktet ikke skal ha vært noe synlig unormalt ved gutten.

Politiet opplyser at det er tidsrommet fra denne observasjonen, og frem til guttens død, vært sentralt i etterforskningen.

Nekter straffskyld 

Guttens mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Hennes forsvarer Bjørn Rudjord sier til TV 2 at han foreløpig ikke har lest den endelige obduksjonsrapporten, men er ikke overrasket over konklusjonen.

– Det er slik det har sett ut hele veien, sier Rudjord.

Han opplyser at kvinnen fortsatt nekter straffskyld i saken. Hun har siden siktelsen vært under observasjon ved Dikemark sykehus, som etter planen skal vare i åtte uker.

I starten av november omtalte TV 2 at også den foreløpige obduksjonsrapporten viste at 10-åringen trolig døde av sult.

Saken kan bli henlagt

Dersom moren erklæres for utilregnelig, er det stor sannsynlighet for at straffesaken mot henne blir henlagt, opplyser politiadvokat Hjort Kraby til TV 2.

GRAVLAGT: Bildet viser hvor den ti år gamle gutten som ble funnet død i Oslo i august ligger gravlagt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
GRAVLAGT: Bildet viser hvor den ti år gamle gutten som ble funnet død i Oslo i august ligger gravlagt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

– Vi har ingen gjentakelsesfare i saken, dette skjedde med hennes sønn, og hun er tidligere ustraffet. Da ligger det dessverre i kortene at det ikke blir noen reaksjon mot henne, sier Hjort Kraby.

– Hva kan du si om hennes mentale tilstand ut fra det dere vet i dag?

– Hun ble avhørt, og en psykolog anbefalte etter avhøret at hun skulle bli observert med tanke på mulige psykoser. Hun har nå vært observert over flere uker på Dikemark, og hun er også tvangsinnlagt. Vi har å gjøre med sannsynlig psykose her, sier Hjort Kraby.

Vil etterforske morens matinnkjøp

Det som nå er særlig aktuelt i etterforskningen av saken er gjennomgang av morens økonomi.

– Særlig opp mot innkjøp av mat, og der har vår finans- og miljøseksjon fått i oppdrag å foreta en analyse av det, sier Hjort Kraby til TV 2.

Videre ønsker politiet å avhøre guttens far, som befinner seg i Pakistan. Politiet har vært i kontakt med hans familie, men de har foreløpig ikke vært i direkte kontakt med faren.

Sa at gutten var syk

Det var moren, som er i 30-årene, som i august ringte nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs. Ambulansepersonell som rykket ut, fant gutten død og varslet politiet.

Moren hadde etter sommerferien holdt sønnen hjemme fra skolen i to uker. Hun fortalte at gutten var syk.

Guttens skole fikk dødsbudskapet den 27. august, og ble samtidig varslet om at politiet ville etterforske saken. TV 2 har tidligere vært i kontakt ved rektor ved guttens skole, men vedkommende ønsket ikke uttale seg om hvorvidt skolen så noen tegn til omsorgssvikt, eller om det ble tatt noen grep.

Barnevernet var ved nyttår i kontakt med den lille familien, men lukket raskt saken.

Etter det TV 2 erfarer snakket barnevernet kun én gang moren til gutten før de lukket saken. De snakket ikke selv med gutten for å høre hvordan han hadde det.