Her er ekspertenes julebrus-dom

TV 2 hjelper deg har fått ekspertganer til å kåre årets aller beste julebrus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er desember, og det betyr at det er lov å sprette den første julebrusen. I tidligere tester av den populære juledrikken har TV 2 hjelper deg latt folket kåre sin favoritt.

Men i år har vi gått nye veier for å finne frem til brusmerkene som fortjener mest heder og ære.

Smakskjennere

Testpanelet har nemlig uvanlig velutviklede neser og ganer, og beskriver julebrus på en måte du mest sannsynlig aldri har hørt før.

– Vanligvis bruker vi mye av arbeidsdagen på å smake på vin. Jeg smaker mest hvitvin, for min portefølje er dominerende på det. Men det kan være champagne, det er mye rødvin og det kan være spenn også til brennevin, forklarer Marianne Tyldum Friis, sensoriker og porteføljeansvarlig i Vinordia.

I tillegg til tre sensorikerne fra Arcus, har vi med en ekte julebrusentusiast til å smaks-teste ti populære julebrus.

– Mitt forhold til julebrus er ganske barnslig, egentlig. Jeg gleder meg hver gang det blir desember, forteller Tine Thorstensen

Sterke følelser

Julebrus skaper sterke følelser blant mange nordmenn, og bringer frem gode minner for noen.

– Julebrus har jeg noen veldig, veldig gode minner av fra. Jeg vokste egentlig opp i utlandet. Da jeg kom hjem til jul til min mormor fikk jeg julebrus. Så det er noe jeg forbinder med noe søtt, godt og julete, forteller Tyldum Friis.

Ti populære julebrus

Testpanelet smaker seg gjennom ti ulike julebrus stemt frem på TV 2 hjelper deg sin Facebook-side.

Det er Berentsen, E. C. Dahls, Grans, CB, Lillehammer og Hamar, Sørlands, Lerum, Arendals, Hansa og Oskar Sylte.

For å finne den perfekte julebrus leter panelet etter følgende;

– Det skal selvfølgelig være søtt, men samtidig er jeg på jakt etter at det også har noe syrlighet i seg. At det er friskt, sier Tyldum Friis.

– Jeg leter nok også litt etter syre som kan hamle opp med den fete julematen, sier Ane-Karine Sand i Vinordia.

– Kryddertoner og en ganske god fruktsmak, synes jeg er viktig med en julebrus, forklarer Tølløv Foss Heggem, sensoriker og porteføljeansvarlig i Excellars.

– Noen er veldig stumme, mens andre hopper ut av glasset.

Ekspertene vet ikke hvilke merker de smaker på, og må ha på seg juledekorerte øyebind mens brusen helles i glassene. Testerne noterer underveis, før de til slutt gir poeng.

– Den her hadde en veldig flott champagnebrusnese, synes jeg. En veldig fint frukt, sier Foss Heggem etter å ha luktet på en av de brune julebrusene.

– Når man går over på de røde får man noen helt andre aromaer. Da får man jordbær, kirsebær, sier Tyldum Friis.

– Det er veldig forskjell på hvordan de er på nesen. Noen er veldig stumme, mens andre hopper ut av glasset, sier Foss Heggem.

Store forskjeller

I noen av brusene mente panelet det manglet piff, i andre savnet de syre. De smakte vanilje, love hearts, ananas, appelsin, sitron, jordbær, coctail-kirsebær og bringebær. De fant syntetisk søtsmak og brus med kryddersmaker de forbinder med jul, og frisk julebrus med god spruddel.

– Det var veldig store forskjeller. Både på intensiteten i smak, og duft og ettersmak. Så det var en veldig spennende og morsom smaking, mener Tyldum Friis.

Etter å ha smakt på alle de ti stettglassene med rød og brun brus har panelet funnet brusene som fortjener pallplassering.

Favorittene

På tredjeplass kommer Arendals julebrus.

– En god julebrus skal være frisk og leskende og ha bra med syre. Det synes jeg den hadde, sier Ane-Karine Sand.

Med to kandidater med akkurat like mange poeng, kommer Lerum julebrus og brusen fra Lillehammer og Hamar bryggeri på en delt førsteplass.

– Julebrusen fra Lillehammer og Hamar er veldig bra. Det er en klassisk julebrus som inneholder alle de komponentene som en julebrus bør ha. Den har en fin farge, det er veldig bra kullsyre, og det er dominerende julekrydder i den, sier Tyldum Friis.

– Lerums julebrus har et veldig godt jordbær- og kirsebærpreg. Veldig fruktdreven drikke med passe sødme. Jeg synes at med mye av dessertene vi spiser i julen av så tror jeg en slik julebrus kan fungerer veldig bra, sier Marianne Tyldum Friis.