Det er desember, og det betyr at det er lov å sprette den første julebrusen. I tidligere tester av den populære juledrikken har TV 2 hjelper deg latt folket kåre sin favoritt.
Men i år har vi gått nye veier for å finne frem til brusmerkene som fortjener mest heder og ære.
Smakskjennere
Testpanelet har nemlig uvanlig velutviklede neser og ganer, og beskriver julebrus på en måte du mest sannsynlig aldri har hørt før.
– Vanligvis bruker vi mye av arbeidsdagen på å smake på vin. Jeg smaker mest hvitvin, for min portefølje er dominerende på det. Men det kan være champagne, det er mye rødvin og det kan være spenn også til brennevin, forklarer Marianne Tyldum Friis, sensoriker og porteføljeansvarlig i Vinordia.
I tillegg til tre sensorikerne fra Arcus, har vi med en ekte julebrusentusiast til å smaks-teste ti populære julebrus.
– Mitt forhold til julebrus er ganske barnslig, egentlig. Jeg gleder meg hver gang det blir desember, forteller Tine Thorstensen
Sterke følelser
Julebrus skaper sterke følelser blant mange nordmenn, og bringer frem gode minner for noen.
– Julebrus har jeg noen veldig, veldig gode minner av fra. Jeg vokste egentlig opp i utlandet. Da jeg kom hjem til jul til min mormor fikk jeg julebrus. Så det er noe jeg forbinder med noe søtt, godt og julete, forteller Tyldum Friis.
Ti populære julebrus
Testpanelet smaker seg gjennom ti ulike julebrus stemt frem på TV 2 hjelper deg sin Facebook-side.
Det er Berentsen, E. C. Dahls, Grans, CB, Lillehammer og Hamar, Sørlands, Lerum, Arendals, Hansa og Oskar Sylte.
For å finne den perfekte julebrus leter panelet etter følgende;
– Det skal selvfølgelig være søtt, men samtidig er jeg på jakt etter at det også har noe syrlighet i seg. At det er friskt, sier Tyldum Friis.
– Jeg leter nok også litt etter syre som kan hamle opp med den fete julematen, sier Ane-Karine Sand i Vinordia.
– Kryddertoner og en ganske god fruktsmak, synes jeg er viktig med en julebrus, forklarer Tølløv Foss Heggem, sensoriker og porteføljeansvarlig i Excellars.
– Noen er veldig stumme, mens andre hopper ut av glasset.
Ekspertene vet ikke hvilke merker de smaker på, og må ha på seg juledekorerte øyebind mens brusen helles i glassene. Testerne noterer underveis, før de til slutt gir poeng.
– Den her hadde en veldig flott champagnebrusnese, synes jeg. En veldig fint frukt, sier Foss Heggem etter å ha luktet på en av de brune julebrusene.